Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är rädd att vi ska komma till en situation där man lägger sig i vilka som leder våra universitet, våra teatrar” – Hör Jonas Gardell om Sverigedemokraternas inflytande.

Jonas Gardell om SD:s inflytande: ”Jag tror det här är farligt”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten och författaren Jonas Gardell är rädd för att Sverige blir ett mer högerauktoritärt land med Sverigedemokraternas inflytande över regeringspolitiken. Det säger han i SVT:s 30 minuter.

– Jag tycker inte det här är bra. Jag tror att det här är farligt, säger han.

Jonas Gardell uttryckte redan inför valet sin oro över en regering där Sverigedemokraterna skulle ges inflytande, och uppmanade i en debattartikel i Expressen till och med människor att inte rösta på M, KD eller L eftersom det riskerade att släppa in partiet i värmen.

Nu, tre månader efter valet – när Gardells farhåga har besannats – säger han i SVT:s 30 minuter att han är rädd för att SD:s inflytande över regeringspolitiken riskerar att leda Sverige i riktning mot att bli ett mer högerauktoritärt land.

– Jag är rädd för att vi ska komma i en situation där man lägger sig i vilka som leder våra universitet, våra teatrar, vilka repertoarer vi har på teatrarna och vilken typ av drama och komedier man får göra på SVT, säger Gardell.

– Jag tycker inte det här är bra. Jag tror att det här är farligt.

Jonas Gardell säger också att kulturministern Parisa Liljestrand (M) måste få en chans att visa vad hon går för. Hör honom i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man skulle aldrig be en ny försvarminister gissa rätt på de här AK4orna eller vad det heter” – Hör Jonas Gardell om kritiken mot nya kulturministern.

Se hela avsnittet av 30 minuter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.