”Jonas” vill vara anonym eftersom att han upplevde de ansvariga bakom sexsajten som hotfulla. Foto: Skärmdump

Jonas lurade män på sexsajt – tjänade 1 kr per meddelande

Uppdaterad
Publicerad

Om du har fått skumma vänförfrågningar i sociala medier är chansen stor att de vill få in dig på dejtingsajter där användarna är överdrivet intresserade från första stund. En av de användarna var Jonas – som fick betalt för att lura män att han var en intresserad kvinna.

– Jag har tänkt länge på vilken sjuk grej det var egentligen, säger han.

Det var 2018 som Jonas såg en lockande jobbannons i sociala medier. Det utlovades ett fritt jobb där man fick bestämma tiderna själv och kunde jobba hemifrån.

– Jag pluggade och behövde lite extra pengar så det lät intressant, säger han.

– Jag tänkte att det är korkade killar som hänger här, att jag inte kan bestämma vad de ska göra med sina pengar. Men det kändes hela tiden lite dumt, man fattade att det handlade om att lura folk på pengar, fortsätter han.

Polisen: Kan vara olagligt

Enligt Jan Olsson, kriminalkommisarie på Nationellt It-brottscentrum, kan upplägget bryta mot lagen.

– Det är inte osannolikt att det skulle rubriceras som bedrägeri. Då skulle i så fall vilseledandet bestå i att det inte är den kvinna offret betalar för att chatta med. Det skulle i så fall gälla arbetsgivaren i första hand, men även medarbetarna kan misstänkas om det går att styrka ett uppsåt att vilseleda.

Övervakades av ”coacher”

Jonas heter egentligen någonting annat och vill vara anonym eftersom att han upplevde arbetsledarna som aggressiva och hotfulla.

SVT Nyheter har så långt det är möjligt kontrollerat att uppgifterna Jonas har lämnat stämmer. Sajten där man söker jobbet överensstämmer med hans beskrivning och coachernas Skype-konton finns registrerade på plattformen enligt de skärmdumpar som han har skickat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.