Jonas Sjöstedt (V). Foto: SVT

Jonas Sjöstedt (V) vill satsa på jämlikheten och klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Jämlikheten och klimatet är de två grundfrågorna inför valet, menar Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets förstanamn på länets riksdagslista. Han lyfter också fram Norrbotniabanan som en av de viktigaste frågorna för Västerbottens del.

Vänsterpartiet tycker att Sverige blivit ojämlikt och föreslår flera reformer för att förändra detta.

Det handlar till exempel om maxtaxa i tandvården och höjda löner för kvinnodominerade yrken, men också om skatteväxling så att det blir höjd skatt på kapital och aktier och sänkt skatt för medelinkomsttagare och pensionärer

Val 2018 – #dinröst

– Jag tycker också att klimatfrågan har otrolig betydelse. Vi måste bygga ut järnvägen till exempel. Det ska vara billigare att ta tåget än flyget om man reser, säger Jonas Sjöstedt (V), partiledare och förstnamn på länets riksdagslista.

Norrbotniabanan prioriteras

Om partiet får fortsatt inflytande efter valet vill Sjöstedt fortsätta driva jämlikhetsreformer. När det gäller Västerbotten ser han bygget av Norrbotniabanan som prioriterat.

Han tror att det kommer att ta tid att bygga hela sträckan till Luleå, men vill skynda på projektet så mycket som möjligt.

– Vi ska anslå pengar redan under kommande mandatperiod för hela vägen upp till Skellefteå, säger Sjöstedt.

”Muskler i inlandskommunerna”

Ett jämlikt Sverige gynnar också lands- och glesbygd, menar Vänsterpartiet. Till exemepl anser partiet att allt för mycket av de rikedomar som kommer från mineraler, vattenkraft och vindkraft idag hamnar i storstäderna.

Partiet vill reglera detta bland annat genom att höja mineralvgiften för gruvbolagen, så att en större del av pengarna stannar där gruvorna finns, något som Jonas Sjöstedt menar gynanr Västerbotten.

– Då får man muskler även i inlandskommunerna, så att det inte bara blir en exploatering av naturrikedomar, säger han.

Tre frågor som Jonas Sjöstedt vill jobba för om han blir vald.

– Ökad ekonomisk jämlikhet

– Kvinnors rättigheter

– Klimatet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet