Spela videon för att höra Hanna Hellquist om alkoholmissbruket: ”Jag var ensam hemma och drack två flaskor vin”. Foto: Pillan Thelaus/SVT

Radioprofilen Hanna Hellquist om drickandet: ”Jag kunde supa hela natten”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och radioprofilen Hanna Hellqvist har varit öppen med sitt alkoholproblem. Nu är hon nominerad till Stora journalistpriset som Årets röst för en brutalt ärlig text om sitt missbruk. Spela videon för att höra henne berätta.

Morgonpassets Hanna Hellqvist skyr inte samhällets tabun, men det tog tid innan hon berättade om sitt eget alkoholmissbruk, bland annat i en uppmärksammad krönika i Dagens Nyheter för vilken hon nominerats till Stora journalistpriset.

I SVT:s Skavlan förklarar hon hur det gick att kombinera drickandet med tidiga morgonsändningar i radio. 

– Till slut lär man sig hur mycket man kan dricka för att vakna vid den tidpunkt man behöver. Det är ett jävla räknande, mätande och planerande och jag är så glad att det är över.

Gav skamkänslor

Att inte klara av att begränsa sitt drickande var svårt att erkänna. 

– Det är en fruktansvärd skam att var den som inte klarar av att sitta på Jensen's Bøfhus, ta två glas vin och sen ta tåget hem till Västerås, säger hon.

Se hela avsnittet av Skavlan på SVT Play från klockan 17:00 på fredag den 15 november eller på SVT1 klockan 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.