Judiska centralrådet om C:s förslag: ”Väldigt upprörd”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet har beslutat att verka för att omskärelse av pojkar ska förbjudas i Sverige. Nu reagerar Judiska centralrådet.

– Vi ser det som en markering mot den judiska gruppen i Sverige, säger rådets ordförande Aron Verständig.

Centerstämman har beslutat att Centerpartiet ska verka för att omskärelse av pojkar, som inte sker av medicinska skäl, ska förbjudas i Sverige. Förslaget har ogillats av partiledningen men drivits igenom ändå. 

– Jag blir väldigt förvånad och väldigt upprörd, säger säger Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige och fortsätter:

– Jag önskar att de som drivit igenom det här skulle ta sig tid att sätta sig in i vad omskärelsen har för roll inom judendomen.

Ofta antisemitiska skäl tror ordföranden

Verständig påpekar att det motstånd som finns mot manlig omskärelse inte kommer från de omskurna själva.

– Ofta är det av antisemitiska eller islamofoba skäl man inte vill se omskärelse i Sverige, säger han.

Aron Verständig tror inte att förslaget kommer leda till någon lagstiftning, men att om den gjorde det skulle det kunna leda till att flera judiska familjer lämnar landet.

– Det här är en väldigt allvarlig inskränkning av religionsfriheten. Vi ser det som en markering mot den judiska gruppen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.