Julhandeln: Kunder efterlyser tydlighet i munskyddsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det lätt uppstår trängsel i butikerna har Folkhälsomyndigheten inte utlyst någon rekommendation om att munskydd ska användas i julhandeln. SVT har i helgen träffat kunder som önskar att myndigheten nu sätter ner foten kring vad som gäller i munskyddsfrågan.

SVT har frågat Folkhälsomyndigheten varför man inte rekommenderar munskydd i samtliga situationer där det lätt uppstår trängsel. I ett mejl skriver de att munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken eftersom alla inte har möjlighet att använda andra färdsätt och att ”i offentliga miljöer rekommenderar myndigheten alla att hålla avstånd”.

Smittskyddsläkaren: ”Man kan välja andra tider”

Men trots rekommendationerna ökar nu fallen av covid i flera regioner. Samtidigt pågår en influensa-epidemi där fallen på sjukhus blir allt fler.

Coronapandemin

Smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund menar att vården är på väg in i ett mycket påfrestat läge, och att alla måste göra sitt yttersta för att bromsa smittspridningen.

– Jag vet inte varför man trängs, det finns sätt att handla utan trängsel. Man kan välja andra tider och man behöver inte gå in hela familjer till exempel, säger hon.

Blir du besviken på medborgare som inte håller avstånd?

– Jag skulle inte säga att jag är besviken. Men jag vill att vi gör allt vi kan för att hålla smittan nere, inte minst för att våra samhällsbärande funktioner, så att de orkar, säger Maria Rotzén Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet