Foto: SVT

Julia fick flyttstädräkning på 17.000

Uppdaterad
Publicerad

Bråk mellan hyresvärdar och hyresgäster om flyttstädningar har ökat kraftigt de senaste tio åren enligt hyresgästföreningen.

Många gånger sker inte någon städbesiktning där båda parter är med och det blir en chock för hyresgästen när en saftig faktura dimper ner i brevlådan. I Vimmerby pågår en av många tvister som i det här fallet utvecklats till misstankar om jäv och svågerpolitik.

När den då gravida Julia Mynt flyttade ut från sin hyresrätt hos Vimmerbys kommunala bostadsbolag Vimarhem, städade och tapetserade hon och särbon Peder lägenheten. Då Vimarhem inte hörde av sig trodde hon allt var okej men tre och en halv månad senare fick hon en städräkning på över 17.000 kronor från bostadsbolaget.

”Det känns fruktansvärt”

– Jag är jätteledsen, det känns fruktansvärt hemskt. Det här är inga pengar jag har på mitt konto. Det var inte schysst, allting var väldigt överdrivet. De kunde åtminstone kontaktat oss och gett oss en chans att städa om och även fixa till de delar av tapetseringen som de gett nedslag på, säger Julia Mynt

– Det här ser ju inte bra ut, jag har ju sett bilder på det här och det är inte bra alltså, det är kvarglömda saker och smutsigt på flera håll, det är inte rent, säger Jan Erixon vd på Vimarhem.

Men kunde ni inte ringt upp Julia och sagt att du får städa om annars blir det faktura på det här ?

– Nej, ska vi göra det till varje hyresgäst ? Det går inte, vi är en liten organisation, vi måste ju vara effektiva i det vi gör och kan inte ringa avflyttande hyresgäster om ditt och datt hela tiden. Det ligger ju ett ansvar på hyresgästen och det finns klart angivet hur man ska städa i den folder hyresgästerna får, säger Jan Erixon.

Flyttstädstvister har ökat kraftigt de senaste tio åren enligt Hyresgästföreningen centralt. För att undvika konflikterna råder både Fastighetsägarna och allmännyttans branschorganisation SABO parterna att ha en gemensam städbesiktning. Men, som i Julias fall, sker det ofta inte. Även Vimarhem anser att besiktningar där både hyresgäst och hyresvärden är med är viktiga men trots det sker det bara i runt 50 procent av bostadsbolagets alla flyttstädningar.

Ville vara med på besiktningen

– Jag ringde innan flytten och sa till Vimarhem att jag ville vara med på besiktningen men när inget hände trodde jag det inte var någon. När fakturan kom flera månader senare fick jag själv ringa och be om besiktningsprotokollet, säger Julia Mynt.

– Vi får väl trycka på mer att det är bra med gemensamma besiktningar på hemsidan och i de utskick vi gör. Vi får stryka under med riktig rödskrift och se till att personalen trycker mer på det i sina kundkontakter. Det vore jättebra även om vi redan i dag skriver i de broschyrer den utflyttande hyresgästen får att de kan ringa upp och boka tid för en gemenstam besiktning, säger Jan Erixon vd för Vimarhem.

Det som upprör Julia mest är att det städbolag som anlitas i 70 procent av Vimarhems städningar drivs av brodern till en av de två besiktningschefer som godkänner eller underkänner flyttstädningar på Vimarhem. Även besiktningschefens sambo arbetar på det aktuella städbolaget som fakturerat Vimarhem för över 600.000 kronor de senaste två åren.

”Det är för jävligt”

– Jag tycker det är för jävligt, det är inte svårt för besiktningsmannen att överdriva och tycka att det mesta bör städas om. Jag ser det här som en klar jävsituation, säger Julia Mynt.

– Hon menar då att besiktningsmannen skulle se till att broderns städfirma får jobbet, jaa.... säger Jan Erixon vd på Vimarhem.

Finns inte en sån risk ?

– Det skulle ju kunna finnas en sån risk men återigen vi måste ju få städat, det är ju bara så, säger Jan Erixon som påpekar att det är den andra besiktningsansvarige som väljer vilket städbolag Vimarhem ska anlita. Det är även svårt att undvika sådana här släktförhållanden på mindre orter där alla känner alla, anser han.

Men blotta misstanken om att det kan föreligga en jävsituation, är inte det tillräckligt för att ni ska ändra det här förhållandet ?

– Det är möjligt att vi ska titta på det här, avslutar Jan Erixon.

Dagen efter intervjun meddelar Vimarhem SVT att den berörda besiktningschefen inte längre får utföra städbesiktningar och att en ny ramupphandling av städbolag ska göras. Julia Mynt har polisanmält hanteringen och bestrider fakturan.

Men kan inte du tycka att det fanns en del städ- och tapetseringsbrister när ni lämnade lägenheten ?

– Jo, men Vimarhem hade med lätthet bara kunnat lyfta telefonen och ringa mig och säga att nu vill vi besiktiga lägenheten, vill du vara med ? Jag hade släppt allt jag hade för händerna för att vara med och då hade jag kanske fått chansen att göra i ordning de brister som fanns, för jag medger som sagt att det fanns brister, säger Julia Mynt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer