Foto: TT

Justitieministern lovar ny lag mot id-kapningar

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2013 och 2014 ökade antalet anmälda bedrägerier med fyra procent. Men fallen där id-kapningar använts för att begå bedrägerier ökar med hela 20 procent, enligt uppgifter från Polisens Nationellt bedrägericenter. Justitieminister Morgan Johansson (S) lovar ny lagstiftning mot id-kapningar i höst.

– Vi kommer att gå fram med en lagstiftning som kommer att kriminalisera id-kapningar, alltså när man tar över en annans identitet, säger Morgan Johansson, till SVT Nyheter.

Bedrägerier på nätet har blivit den nya vardagsbrottsligheten och enligt den nya lagen, är förslaget, att det ska bli straffbart att olovligen använda någon annans identitet och att utge sig för att vara en annan person, på ett sätt som drabbar den enskilde.

Utredningen är färdig

Det kommer därmed att bli lättare att tidigare ingripa mot kriminella.

– Det här är en lucka i lagstiftningen som inte är tilltäppt. Vi har en utredning som är färdiggjord och vi kommer med en lagrådsremiss i vår och ett lagförslag till hösten, säger justitieminister Morgan Johansson, till SVT Nyheter.

Polisen positiv till ny lag

Jan Olsson, polis på nationellt bedrägericenter, är positiv till en ny lagstiftning.

– Att man kriminaliserar id-kapningen innebär att kapningen blir ett brott, vilket det inte är i dag. Även om det inte går att bevisa bedrägeri i slutändan, så blir det lättare för oss att starta en förundersökning och det har ett starkt signalvärde att det blir brottsligt, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer