Kadmium risk för vegetarianer

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande odlas stora mängder mat på mark rik på tungmetallen kadmium. Detta kan få stora konsekvenser för svenskars hälsa, i synnerhet de som äter en till största del vegetarisk kost.

Enligt Livsmedelsverket riskerar ett par hundra tusen svenskar att få i sig så mycket kadmium via vegetarisk kost att de kan komma att drabbas av njurproblem och benskörhet. En orsak är att mat odlas på mark med naturligt höga halter av tungmetallen kadmium, rapporterar Vetenskapsradion.

Förekomsten av kadmium minskar inte i livsmedel i Sverige – trots att insatser gjorts för att minska människors exponering för kadmium, så som att minska användning av kadmiumbatterier och minska utsläpp av kadmium från industrin.

– Det man möjligen kan göra är att man helt enkelt inte odlar mat på marker där halterna är högst eller där upptaget i växterna av kadmium är högst helt enkelt, säger Jan Eriksson, kadmiumforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) till radion.

Utöver vegetarianer utgör även kvinnor med järnbrist en riskgrupp, då kroppen tar upp mer kadmium från maten när den lider brist på järn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.