Foto: SVT

Kallade SD för nazister – nu anmäls Löfven till KU

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsfrågan och beroendet av SD fick Agendas partiledardebatt att tända till ordentligt. Stefan Löfven kallade Sverigedemokraterna för ett nazistiskt parti i Agendas partiledardebatt – något som fick Jimmie Åkesson att se rött. Efter debatten backade Löfven:

– SD är ett rasistisk parti med nazistiska rötter, jag vet inte om det blev fel i hastigheten här, säger Löfven till SVT Nyheter.

Regeringsfrågan och beroendet av SD fick partiledardebatten i Agenda att tända till ordentligt.

– Sverigedemokraterna är ett nazistiskt och rasistiskt parti, sade statsminister Stefan Löfven.

Agenda

Åkesson upprörd

Det gjorde Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson upprörd.

– Det är en massa fula ord, påståenden och en massa trams, sade han och anklagade Löfven för att inte kunna föra diskussion i sak och för att komma med en ”massa smuts”.

Samtidigt rullade Åkesson ut en hel rulle med vad han påstod vara rasistiska och antisemitiska uttalanden av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister.

KU-anmäler Löfven

SD kommer nu att anmäla statsministern till riksdagens konstitutionsutskott, KU, och hänvisar till att en statsminister, enligt regeringsformen, är skyldig att uttala sig sakligt och korrekt.

Backar

Efter debatten får Stefan Löfven frågan om han menar att SD är ett nazistisk parti.

– Ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, det står jag för. Jag vet inte om det blev fel i hastigheten här.

Inte ett nazistiskt parti?

– Nej, nazistiska rötter det är helt uppenbart men rasistiskt parti.

– Det påminner väldigt mycket om hur det brukar låta, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter och fortsätter:

– ”Han är felinformerad och bör inte ljuga som statsminister.”

Jan Björklund säger att han håller med statsministern, han vill kalla SD för ett rasistiskt parti med nazistiska rötter.

SD-skandaler

Flera av partiledarna tog upp den senaste tidens skandaler i SD med skämt om nazister som sparkar på får som de låtsas vara judar och en motion i riksdagen med antisemitiska undertoner.

– Det är skamligt, och det är skamligt att Jimmie Åkesson inte tar ansvar för sitt parti, sade Centerledaren Annie Lööf.

Partiets skandaler var också Ebba Busch Thors (KD) svar på varför Alliansen ännu aldrig tagit något tillfälle att fälla regeringen. Kristdemokraternas ledare sa att hon inte kunde tänka sig att sätta sig i förhandlingar med Kent Ekeroth, Anna Hagwall och Oscar Sjöstedt.

– Det måste finnas grundläggande respekt. Jag kan inte se framför mig att jag ska sätta mig ned med någon som Kent Ekeroth, som har sprungit runt med järnrör på stan. Anna Hagwall, som nu senast ville begränsa Bonniers inflytande därför att det är för många judar i koncernen, eller Oscar Sjöstedt, som har skämtat om att man har sparkat på får som om de vore judar.

Men enligt Jimmie Åkesson är det att dra hela partiet över samma kam.

– Att ett par enskilda politiker i ett parti gör en dumhet eller framställs som att de har gjort en dumhet, att det på något sätt ska avgöra hela Sveriges framtid. Är inte det svenska samhället viktigare än vad en person sa på en fest för fem år sen, svarade Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet