Nya siffror visar att utsläppen från fossila bränslen fortsätter att öka. Foto: Henrik Montgomery / TT

Oroande siffror mitt under klimatmötet – utsläppen fortsätter öka

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som världens alla länder nu träffas för klimatförhandlingar i Madrid kommer nya siffror som visar att utsläppen från fossila bränslen under 2019 ser ut att öka med 0,6 procent. Ökad förbränning av gas och olja äter upp satsningar på grön energi och minskad kolanvändning.

Det är inte oväntade men ändå dystra besked från The Global Carbon project som presenteras i dag i flera vetenskapliga tidskrifter, bland annat Nature Climate change. Koldioxidutsläppen från fossila bränslen (kol, gas och olja) ökade med 0.6 procent. Det är ändå en viss avmattning från förra årets ökning på 2.1 procent. Förklaringen är minskad användning av kol, men det motverkas av fortsatt ökade utsläpp från gas och olja i världen.

Gas ersätter kol

Utsläppen från kol väntas minska 0.9 procent tack vare en minskning i EU och USA (-10%) och en inbromsning i Kina (+0.8%) och Indien (+2%). Det förklaras av minskad ekonomisk tillväxt i kombination med sjunkande priser på förnybar energi och gas. Medan utsläppen från olja ökat 0,9% uppvisar gas en ännu snabbare ökning (+2,5%). Billigare gas ersätter olja och kol i kraftverken, och har lägre koldioxidutsläpp än olja, men bidrar nu till ökade globala utsläpp totalt.

Grön energi gör liten skillnad

De globala koldioxidutsläppen har de senaste åren tagit fart igen efter en tillfällig utplaning för några år sedan. Kurvan styrs mycket av den ekonomiska tillväxten i världen. Åtgärder för att minska utsläppen och det senaste årtiondets satsning på grön energi som vind- och solkraft har inte lyckats bryta utvecklingen. Det har enligt forskarna i bästa fall bromsat ökningen.

Missar klimatmålet

Flera rapporter har nyligen pekat på att världen går mot minst tre graders temperaturökning, och är långt ifrån målet i Parisavtalet att hålla ökningen under två grader med målet 1.5.

– Trots politisk retorik och snabb tillväxt av lågutsläppsteknologi som sol- och vindkraft, elfordon och batterier så kommer de globala utsläppen vara mer än fyra procent högre 2019 än 2015 när Parisavtalet slöts, säger Glen Peters, en av rapportförfattarna vid det norska forskningscentret Cicero.

Fakta The 2019 Carbon Budget

CO2- halt i atmosfären 410 ppm, 47 % över förindustriell nivå.

Kinas utsläpp ökar 2,6%. Står för hälften av kolförbränningen.

USA och EU28 minskar utsläppen 1,7 %

Indien uppvisar svagare ökning (1,7%) mest på grund av ekonomisk inbromsning.

Övriga världen ökar utsläppen 0.5%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.