Boeings F/A-18 Super Hornet lufttankar. Foto: USA:s flygvapenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Källor till SVT: Dubbelt amerikanskt i topp när Finland valde nytt stridsflyg

Uppdaterad
Publicerad

Saabs Gripen hamnade först på tredje plats när Finland rankade vilket stridsflygplan som var bäst för dem. Amerikanska Lockheed Martins och Boeings stridsflygplan fick båda bättre betyg än svenska Gripen, uppger källor för SVT.

I fredags meddelade Finland att man kommer att beställa 64 exemplar av F-35 Lightning II stridsflygplan. Affären med världens största vapentillverkare, amerikanska Lockheed Martin, blir Finlands hittills största vapenaffär, vilket källor uppgav för SVT redan på onsdagen.

Saab hade hoppats på att få kontraktet med sina Gripen stridsflygplan och Global Eye stridslednings- och övervakningsflygplan – en affär värd 10 miljarder euro.

Men vad som inte sades på finska regeringens presskonferensen i fredags var att Saabs flygplan inte var Finlands andrahandsval. På andra plats hamnade amerikanska Boeing F/A-18 Super Hornet, uppger källor för SVT.

Finland har haft amerikanskt stridsflyg sedan mitten av 1990-talet och är vana att använda dem. De nuvarande Hornetflygplanen ska vara utbytta 2030.

Amerikanska F-35A Lightning II fick högst betyg av Finland. Foto: USA:s flygvapen

Poängskalan

Finland satte betyg på flygplanstypernas förmågor genom att ge dem fem taktiska och strategiska uppdrag. Det var mål i luften, på land, till sjöss, underrättelseinhämtning och vapnens förmåga till slagkraft med lång räckvidd.

Lockheed Martin F-35 fick högst poäng: 4,5 av 5 möjliga. Amerikanska Boeing Super Hornet fick näst högst: 3,8 av 5 poäng.

Saab Gripens poäng är oklar och bolaget varken dementerar eller bekräftar att det hamnade på tredje plats.

– Vi har ingen anledning att ytterligare kommentera Finlands skäl att välja en annan tillverkare. Vi får hänvisa den typen av frågeställningar till den finländska upphandlingsmyndigheten, säger Mattias Rådström, presschef vid Saab.

Rådström säger att Saab fick reda på Finlands beslut i samband med presskonferensen i fredags.

– Vi tycker fortfarande att vi hade ett väldigt starkt erbjudande med Gripen och Global Eye, säger han.

Saabs presschef Mattias Rådström Foto: Saab AB

Boeing: ”Besvikna”

Världens tredje största vapentillverkare, amerikanska Boeing, varken bekräftar eller dementerar SVT:s uppgifter att de blev nummer två – före Saabs Gripen.

– Vi är besvikna på Finlands beslut. Vi är dock säkra på nästa generations förmågor och unika värde som F/A-18 Block III Super Hornet och EA-18G Growler tillhandahåller, kommenterar en talesperson på central nivå.

Inte heller de som är ansvariga för upphandlingen i Finland bekräftar eller dementerar SVT:s uppgifter.

De övriga kandidaterna var brittiska Eurofighter Typhoon och franska Dassault Rafale.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.