Foto: TT

Explosionsartad ökning av antalet kamphundar

Publicerad

Antalet så kallade kamphundar, som Amstaff och Pitbull, har mångdubblats i Sverige på senare år. Det är en utveckling som oroar många. Andra ser ägaren, inte hundrasen i sig, som det stora problemet.

– Jag tycker mig se att det nu är fler vanliga familjer som har den här typen av hundar. Problemet kommer egentligen först när hunden förgriper sig mot någon, säger Göte Karlström vid Polisens hundenhet.

– Det här är lika vänliga hundar som någon annan ras. Är det problem beror det på hundägaren, det är vi som har ansvaret, säger Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben.

Markant ökning

I början på 2000–talet fanns det ungefär 250 hundar av rasen Amstaff i Sverige. Därefter har antalet ökat explosionsartat.  År 2011 var siffran 3.611.

Enligt Jordbruksverkets senaste statistik finns det nu 6.725 Amstaff i landet, även om siffran skiljer sig något från Svenska Amstaffklubbens statistik.

Också gällande Pitbull och Amerikansk bulldog har ökningen varit markant under 2000–talet. Och de här hundarna används även i kriminella kretsar.

– Man kan använda dem för att hota med, för vinning i olika former av brottsligt syfte, säger Göte Karlström.

– Men, tillägger han, vi stöter även på raser som golden retriver, som i folkmun ses som snälla hundar, men som kan anfalla både människor och andra djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer