Ska Sverige få sitt första ”nationella isdygn” sedan 2015? Foto: Henrik Sköld / SVT

SMHI:s prognos: Kan bli nationellt isdygn på tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Med minusgrader i hela Sverige kan det bli ”nationellt isdygn” under tisdagen, alltså temperaturer under noll grader i hela landet under ett dygn.

Att temperaturen sjunker under noll grader i hela landet är inte så ovanligt på vintern, men eftersom de senaste vintrarna varit milda i södra Sverige så var det två år sedan Sverige upplevde det som meteorologer kallar ”nationellt isdygn”.

– Det låter lite tufft, men man upplever ju bara sitt eget väder. Skåningen känner ju inte av att det är 35 minusgrader i norra Sverige, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

Inget isdygn 2017

Det senaste nationella isdygnet inträffade 2016, skriver SMHI. Då var det isdygn över hela landet vid tre tillfällen. Dessförinnan får man gå tillbaka till 2014 då Sverige hade fem isdygn.

Vargavintern 1970

Under den kalla vintern 2011 noterades hela 19 isdygn. Flest isdygn under den tid SMHI har digitaliserad statistik (från 1950 och framåt) inträffade vargavintern år 1970. Då hade Sverige hela 25 isdygn och temperaturen låg under noll grader i hela landet hela tio dygn i sträck i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.