Justitieminister Morgan Johansson (S) i Agenda. Foto: SVT

Migrationsministern: Kan inte säga om färre flyktingar kommer till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen föreslår att alla EU-länder ska tvingas ta emot flyktingar. Detta för att förhindra nya flyktingkatastrofer i Medelhavet.

Migrationsmiminister Morgan Johansson vet inte om det nya EU-förslaget leder till att färre flyktingar söker sig till Sverige.

Till en början handlar förslaget om att fördela 20.000 kvotflyktingar – en siffra som kan jämföras med de 700.000 flyktingar och migranter som sökte sig till EU förra året.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker förslaget är bra.

Agenda

– Jag tror det är en ganska bra början. Vi måste möta den här flyktingsituationen på ett annat sätt än vad vi gjort tidigare, sa han i Agenda på söndagen.

Samtidigt medger Morgan Johansson att behoven är väldigt stora. Han berättar bland annat om sitt besök nyligen i Jordanien och Libanon där man berättade för honom att det är den största humanitära krisen i vår tid. 

– Tolv miljoner människor på flykt, varav åtta miljoner är kvar i Syrien. Globalt sett är det femtio miljoner människor som är på flykt, sa migrationsministern.

En framgång för Sverige

Morgan Johansson kunde inte säga om det nya systemet, som EU-kommissionen föreslår, kommer att minska antalet flyktingar som kommer till Sverige. Men han anser att förslaget är en framgång för Sverige.

– Det får vi se. Vår linje har varit att fler länder måste göra mer. Vi har arbetat mycket nära Tyskland och Italien under ett halvår för att försöka påverka EU i en riktning där ansvaret fördelas på ett bättre sätt.

”Inget som kommer att försvinna”

Enligt Morgan Johansson är den situation vi ser nu inget som kommer att försvinna.

– Vi kommer förmodligen under lång tid att ha ganska stora globala flyktingströmmar och då måste EU möta det på ett bättre sätt än vad man gjort tidigare, sa han.

En bättre fördelning mellan länderna i Europa är huvudinnehållet i EU-förslaget, menar migrationsministern.

– Det är inte Sverige och Tyskland som ska ta hälften av alla asylsökande framöver. Alla EU-länder måste solidariskt ställa upp.

Blankt nej

Frågan är dock om förslaget kommer att gå genom. Till exempel Storbritannien och Ungern har redan sagt blankt nej till att tvingas ta emot flyktingar.

Vad händer on EU inte kan enas om att dela på anvaret för flyktingarna?

– Det är en diskussion vi får ha i ministerrådet men i grunden finns en väldigt tydlig utgångspunkt, nämligen att rätten att söka asyl är en mänsklig rättighet, sa Morgan Johansson.

Militär insats

På måndagen träffas EU:s utrikesministrar för att diskutera en EU-ledd militär insats för att komma åt flyktingssmugglarna och förstöra deras båtar. 

Hur ställer sig svenska regeringen till det?

– Man måste vara beredd att gå på människosmugglarna också. Det är inga välgörenhetsorganisationer. De är beredda att med berått mod skicka människor rakt ut i döden, sa migrationsministern.

Morgan Johansson underströk att det måste finnas ett tydligt FN-mandat för sådana aktioner.

Lag på gång i Sverige

Enligt Morgan Johansson finns det också problem när det gäller fördelningen av flyktingar mellan kommunerna i Sverige. Medan vissa kommuner tar emot många flyktingar är det några som nästan inte tar emot några alls.

– Där jobbar vi också med lagförslag för att vi ska få en bättre fördelning. Vi är konsekventa på det sättet, sa han.

– Vi förbereder olika initiativ. Det ligger ganska nära i tiden men jag vill inte säga mera om den saken. Vår inriktning är att alla kommuner ska ta ansvar.

Se hela intervjun med Morgan Johansson genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet