Thomas Jisander i samband med hovrättsförhandlingen om Trustor-härvan 2009 Foto: Fredrik Sandberg, TT

Svenske finansmannen Thomas Jisander gripen i Frankrike – misstänks för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske finansmannen Thomas Jisander, en av huvudmännen i Trustorhärvan, greps i ett tillslag på den Franska rivieran i förra veckan. Tillsammans med två andra personer ska Jisander på falska grunder försökt att ta ett lån på drygt 117 miljoner kronor.- Försöket avbröts eftersom svensk polis kom bedrägeriförsöken på spåren, säger åklagare Henric Fagher.

Den svenske finansmannen Thomas Jisander, som nu heter någonting annat, är häktad i sin utevaro och kommer att förhöras när han överlämnas till svensk polis.

– Jag har utfärdat en europeisk arresteringsorder, säger åklagare Henric Fagher vid Ekobrottsmyndigheten.

Enligt dokument från Ekobrottsmyndigheten har Jisander tillsammans med två andra personer försökt att på falska grunder ta ett lån på motsvarande drygt 117 miljoner svenska kronor från den norska statens bolag Eksportkreditt.

– Försöket avbröts eftersom svensk polis kom bedrägeriförsöken på spåren, säger Henric Fagher.

Internationellt samarbete bakom gripandet

Finansmannen är nu misstänkt på sannolika skäl för grovt bokföringsbrott och försök till grovt bedrägeri. Brotten ska ha begåtts mellan 2014 och 2015.

– Han greps av fransk polis, i ett samarbete mellan svenska myndigheter och åklagare och polis i Frankrike och Monaco. Det var en gemensam aktion.

”Locket på”

Åklagaren vill inte gå in på detaljer i brottsmisstankarna innan de misstänkta förhörts av svensk polis.

– Tills dess ligger locket på.

– Vi vill inte gå ut med mer information eftersom utredningen befinner sig i ett inledande skede. Det skulle kunna skada utredningen, säger åklagare Henric Fagher.

Uppmärksammades på 90-talet

Thomas Jisander blev känd för allmänheten när han 1997 uppmärksammades i den så kallade Trustorhävan. 2009 dömdes han av Svea hovrätt till 1,5 års fängelse för anstiftan till grov förskingring – då pengar fördes över från investmentbolaget Trustor till stiftelser i Liechtenstein.

I protokoll från häktningsförhandlingarna framgår det att Thomas Jisander nekar till de nya anklagelserna.

SVT söker hans advokat.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.