Foto: Grafik: SVT

”Kanske kommer det fram fler drabbade”

Uppdaterad
Publicerad

En man, som varit verksam i en jourfamilj, sitter häktad misstänkt för barnvåldtäkt. Mannen har erkänt övergrepp mot barn. Nu befaras att fler barn genom åren blivit utsatta av mannen.

Den tragiska historien avslöjades när barnen började berätta för omgivningen om övergrepp.

De tre barnen växte upp under mycket svåra förhållanden i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Deras biologiska föräldrar misshandlade dem och de placerades därför i ett så kallat jourhem, det vill säga en familj som är speciellt utredd för att kunna ta omhand om utsatta och misshandlade barn.

Men där hände det som inte får hända. Pappan i jourfamiljen misstänks ha våldtagit ett eller flera av barnen upprepade gånger.  Efter att barnen börjat berätta greps pappan och häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.  Han har också erkänt övergrepp mot barn.

Frågan är om fler barn kan ha drabbats. Den misstänkta mannens familj har tagit emot utsatta barn i många år.

-Jag hoppas att den eller de som utreder det här går till botten med detta. Kanske kommer det fram barn och ungdomar som inte har vågat säga något innan, utan som nu får mod att säga någonting, säger Maria Fälth (KD), ordförande i Upplands Väsbys socialnämnd, till SVT.

Hur mannen har kunnat slinka igenom trots mycket ingående granskning kan inte Maria Fälth svara på.

-Jag vet inte i dag, utan väntar på att se vad det var som vi gjorde fel, eller vad hade vi kunnat göra bättra eller gjorde vi allt vi kunde göra .

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.