Foto: SVT.

Känslig info kvar i avlagda mobiler

Uppdaterad
Publicerad

Vi slarvar med att ta bort information från avlagda mobiler och surfplattor. Men många tror sig ha tagit bort informationen ändå. Det beror på att ”radera” i datorvärlden inte alls är att helt ta bort information.

Många i Sverige, kanske till och med de flesta, tar inte bort lagrad information ordentligt från sina gamla mobiler när de till exempel ska sälja eller ge bort dem.

Bilder, gamla mejl, antecknade koder och annat känsligt kan då råka hamna i orätta händer.

– Folk i allmänhet vet inte hur man tar bort informationen ordentligt, säger IT-säkerhetsexperten Åke Ljungqvist, som bland annat hjälpte Polisen att lösa Knutbymordet 2004.

– Man måste förstå vad det är man har lagrat på sin mobil, vilket många gånger är oerhört mycket mer än vad man tänker på i vardagen, fortsätter han.

– Sedan vet man ofta inte heller vad som faktiskt krävs för att informationen ska försvinna på riktigt.

Fler steg än man tror

Mobiltelefoner och surfplattor är egentligen datorer och i datavärlden är ”radera” eller ”ta bort” inte detsamma som att helt radera information.

Det som händer när du exempelvis raderar en bild är bara att den plats i minnet där den informationen finns inte längre är paxad. Men informationen finns kvar på den platsen tills minnet slumpmässigt skriver över med ny information. Först då är det gamla verkligen raderat, vilket kan dröja fem minuter likaväl som fem år.

För att verkligen vara säker på att få bort informationen, så måste du aktivt själv se till att hela minnet skrivs över.

– Det finns godkända raderingsprogram att köpa till sin hemdator eller laptop, berättar Åke Ljungqvist. Sedan kopplar du telefonen till datorn och raderar den på riktigt, alltså skriver över telefonminnet.

Försiktighet

Polisen märker inte av någon trend där personer råkar illa ut på grund av kvarglömd information i mobiltelefoner och surfplattor, men råder ändå till försiktighet.

– Det är svårt att avgöra vad som är känsligt i ens telefon, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist hos Polisen.

– När jag tittade efter i min egen telefon, så hade jag ungefär 300 människor bland mina kontakter. Jag kan inte på rak arm bedöma vilka av dessa kontakter som det vore oerhört känsligt om de läckte ut till fel personer, säger han.

Så det är inte bara dina egna hemligheter du bär på, utan även andras

– Därför skulle jag aldrig sälja min gamla mobiltelefon, fortsätter Anders Ahlqvist.

Inte ens Anders Ahlqvist, som är specialiserad på området, kan garantera att den information som har funnits i hans telefon inte går att återskapa.

– För mig finns det bara ett verktyg om jag ska göra mig av med min gamla telefon, och det är hammaren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.