Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Blent, Hilda Lutz och Annika Widnersson berättar om deras viktigaste sakfrågor just nu. Foto: SVT

Kantar Public: Centerpartiet tappar förtroende i klimatfrågan

Uppdaterad
Publicerad

De största partierna är enligt väljarna bäst på de viktigaste sakfrågorna. De mindre partierna brukar samtidigt ha någon profilfråga där de har extra högt förtroende. Så är det inte längre för Centerpartiet, visar en ny mätning som Kantar Public har gjort för SVT.

– Det är bara att konstatera att vi tappade fokus på sakfrågorna och inte lyckades förmedla vår vision och våra förslag på miljö- och klimatområdet, säger Centerpartiets partisekreterare Karin Ernlund.

Trots att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur anses landets ekonomi inte längre vara en av de tre viktigaste frågorna för allmänheten. I stället är det sjukvården, följt av skola och utbildning samt lag och ordning som är viktigast enligt väljarna just nu, visar en undersökning från Kantar Public.

Enligt mätningen anser väljarna att Socialdemokraterna är bäst – alltså ”äger” frågan – när det kommer till sjukvård och skola, medan Moderaterna är bäst på lag och ordning. Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna äger inte någon fråga, även om de i vissa frågor är betydligt större än vad partiet är i opinionen.

”Chans att skaffa nya väljare”

När det kommer till sjukvård är till exempel Kristdemokraterna det parti som 13 procent av väljarna tycker har bäst politik och när det kommer till skolan tycker 14 procent att Liberalerna är bäst. 

– Det är viktigt för ett litet parti att åtminstone ha en stark fråga. Det är en chans att skaffa nya väljare. Ofta är det lättare att skaffa väljare i områden som man etablerat. Att hitta nya områden brukar ofta misslyckas, säger Kantar Publics opinionschef Toivo Sjörén.

Ett parti som har det riktigt tufft i det avseendet nu är Centerpartiet, som framför allt tappat när det kommer till miljö och klimat. 2018 var det 16 procent av väljarna som tyckte att de hade bäst politik på området, 2022 var det 10 procent och nu endast 6 procent.

– Partiet har fått en alltmer utsuddad profil. Detta kommer att bli en stor utmaning för partiet, säger Toivo Sjörén.

Hur hänger sakägandet ihop med hur man sen röstar? 

– Sambandet mellan sakägarskap och röstande är inte entydigt, men om man kan få debatten att handla om områden där man är stark kan man lättare nå ut till väljarna.

De tolv viktigaste frågorna enligt väljarna

1. Sjukvården (52 procent)

Ägs av Socialdemokraterna då 28 procent tycker att de har bäst politik på området.

2. Skola och utbildning (42 procent)

Ägs av Socialdemokraterna då 25 procent anser att de har bäst politik på området.

3. Lag och ordning (40 procent)

Ägs av Moderaterna då 27 procent anser att de har bäst politik på området.

4. Miljö och klimat (35 procent)

Ägs av Miljöpartiet då 22 procent anser att de har bäst politik på området.

5. Invandring (26 procent)

Ägs av Sverigedemokraterna då 29 procent anser att de har bäst politik på området.

6. Landets ekonomi (26 procent)

Ägs av Socialdemokraterna då 30 procent anser att de har bäst politik på området.

7. Inflation (25 procent)

Oavgjort mellan Socialdemokraterna och Moderaterna då 19 respektive 20 procent anser att de har bäst politik på området.

8. Äldreomsorg (25 procent)

Ägs av Socialdemokraterna då 27 procent anser att de har bäst politik på området.

9. Energipolitik (24 procent)

Oavgjort mellan Socialdemokraterna och Moderaterna då 20 respektive 19 procent anser att de har bäst politik på området.

10. Integration (23 procent)

Ägs av Sverigedemokraterna då 23 procent anser att de har bäst politik på området.

11. Försvaret (22 procent)

Ägs av Moderaterna då 31 procent anser att de har bäst politik på området.

12. Din egen ekonomi (20 procent)

Ägs av Moderaterna då 27 procent anser att de har bäst politik på området.

Fotnot: De frågor som ställts är ”vilken eller vilka politiska frågor tycker du är viktigast?” samt ”vilket parti eller partier tycker du har den bästa politiken i de frågor som här räknas upp?”. Att ett parti ”äger” en fråga innebär att de har stört andel väljare som tycker att de har bäst politik på området.

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen baseras på 2043 intervjuer och är gjord i SIFO-panelen, som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av ca 100 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningsperioden är 6-9 juni 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.