Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Tegmark Wisell ny generaldirektör på FHM Foto: Christine Olsson/TT

Karin Tegmark Wisell blir ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Karin Tegmark Wisell blir ny generaldirektör och chef för Folkhälsomyndigheten. Det meddelade regeringen under torsdagen.

– Jag är så klart mycket glad och hedrad för att få detta förtroende, säger Tegmark Wisell.

Förra året gick regeringen ut med en annons om att de söker en ny generaldirektör och chef till Folkhälsomyndigheten. Nu står det klart att det blir Karin Tegmark Wisell som tar över, när Johan Carlson går i pension.

Den nya FHM-chefen presenterades av socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff på torsdagseftermiddagen.

– Det känns mycket tryggt att Karin Tegmark Wisell blir ny chef för Folkhälsomyndigheten, säger Hallengren.

I dag är Karin Tegmark Wisell biträdande statsepidemiolog och avdelningschef vid avdelningen för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten. Hon är även överläkare och disputerad specialist i klinisk bakteriologi. Tegmark Wisell har arbetat på myndigheten sedan 2007.

– Jag ser nu fram emot att tillsammans med myndighetens dryga 600 medarbetare fortsatt utveckla myndighetens viktiga uppdrag, där en god och jämlik hälsa i hela befolkningen är det övergripande målet, säger hon.

”En av de viktigaste folkhälsofrågorna”

På pressträffen lyfte Tegmark Wisell psykisk ohälsa och ojämlikhet som särskilt viktiga områden att fokusera på för att stärka folkhälsan.

– Att det i Sverige i dag finns så pass stora skillnader i hälsa är en av de viktigaste folkhälsofrågorna för hela samhället att arbeta med, säger hon och fortsätter:

– Pandemin har även den tydligt visat att livsvillkoren är avgörande för utsattheten i pandmin. Låg utbildningsnivå, vissa yrkesgrupper och antalet som bor i ett hushåll är faktorer som är direkt kopplat till riskera att drabbas av covid-19.

Avgående generaldirektören Johan Carlson tillträdde tjänsten som generaldirektör år 2014 då Smittskyddsinstitutet, Statens folkhälsoinstitut och delar av Socialstyrelsen slogs samman till Folkhälsomyndigheten. Han var tidigare generaldirektör för Smittskyddsinstitutet.

Karin Tegmark Wisell tillträder den nya tjänsten på måndag den 1 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer