Karl lever enligt FIRE – ”någon gång går börsen upp”

Uppdaterad
Publicerad

FIRE-rörelsen, ”Financial Independence, Retire Early”, är beroende av en stabil börs.

Så vad händer vid hög rörlighet och oro?

– Det kan ju kännas lite konstigt att stoppa in mer pengar i börsen när allt bara försvinner, säger Karl, en av svenskarna som är engagerade i rörelsen.  

Karl är anonym eftersom han inte vill skylta med sitt börsinnehav, eller att hans arbetsgivare ska känna till hans framtidsplaner.

– Man kanske inte vill att de ska veta att man inte har för avsikt att jobba i 40 år, säger han.

Han lever enligt FIRE, ”Financial Independence, Retire Early”, som bygger på bland annat sparande och investeringar. Karl säger att måndagens tapp och den senaste tidens nedgång har skapat en viss osäkerhet.

– Vi vet inte hur länge det kommer gå ner, men när det gör det så stoppar jag in ännu mer pengar. Man har sett på tidigare krascher att de som fortsatte investera hela vägen ner gjorde en bra resa i återhämtning senare. Och det är där vi tror att vi kommer vara om ett par år, säger han.

Hör Karls tankar kring börsoro vilken typ av nedgång som skulle krävas för att han skulle känna sig riktigt stressad i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.