Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm avtäcktes den 30 november 1868, på 150-årsdagen av Karl XII:s död vid Fredrikshald i Norge. Foto: Henrik Montgomery/TT

Karl XII:s död omtvistad i 300 år – nu är gåtan löst

Publicerad

Det var i slutet av november år 1718 som Sveriges kung Karl den tolfte dog under stora nordiska kriget. Vem som egentligen dödade honom har varit ett mysterium – fram till nu, rapporterar Yle.

Under de 300 år som gått sedan Karl XII dog av ett skott i huvudet har det funnits olika teorier om hur han dog. Var det fienden som sköt honom eller svenskar som hade tröttnat på hans krigslystnad? Trots att det genomförts tre olika obduktioner av kungens kropp har man inte kommit närmare vems kula som dödade honom.

Men nu har forskare vid Uleåborgs universitet i Finland löst gåtan. De har bland annat använt ballistiska modeller med samma egenskaper som en människoskalle, och skjutit muskötkulor med en diameter på 19,5 millimeter genom skallimitationerna med olika hastighet. Dessa undersökningar visade att kungen med största sannolikhet inte dödades av en muskötkula av bly i norska Fredrikshald den 30 november 1718.

Slår hål på teorin om ”kulknappen”

Även Karl XII:s filthatt som han bar när han sköts studerades. I den finns fortfarande ett tydligt ungefär 19,5 millimeter stort runt hål, men forskarna har bevisat att det behövs en betydligt större kula än en med en diameter på 19,5 millimeter för att skapa ett sådant hål, och en musköt kan knappast skjuta en så stor kula.

Man kunde alltså slå hål på legenden om att Karl XII lönnmördades med en knapp från sin egen militäruniform, som kallats ”kulknappen”.

Forskarna kom fram till att det mesta pekar på att Karl XII dödades av karteschammunition av järn, med en diameter på klart över 20 millimeter. De bedömde också att den sannolika hastigheten på kulan väl skulle motsvara hastigheten på en kula som skjuts från en fästning 200 meter bort.

Det slås alltså fast av forskarna att Karl XII dog av en fiendekula, och blev inte lönnmördad av sina egna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.