Foto: SVT

Katarina förlorar sin ledsagare – tvingas sluta jobba

Uppdaterad
Publicerad

Radioprofilen Katarina Hahr är blind och behöver en ledsagare för att kunna göra sina program. Nu riskerar hon att bli av med sitt jobb.

Katarina Hahr blev blind av en ögonsjukdom när hon gick på Journalisthögskolan, och att överhuvudtaget komma in på arbetsmarknaden har varit en hård kamp.

Vägrade förtidspension

Ingen trodde att hon skulle kunna fortsätta som journalist, berättar hon. I stället erbjöds hon att gå i förtidspension. Men Katarina Hahr vägrade.

Hon hade bestämt sig, hon skulle bli en av de första blinda radiojournalisterna.

– Jag kommer ihåg att handläggaren sa: ”Katarina, kom ner på jorden.”

I dag gör hon programmet ”Katarina Hahr möter”, ett av de mest populära programmen i radions P1.

Skulle bli överkörd

För att klara av vissa arbetsuppgifter, som sociala medier, viss research och annat jobbrelaterat har hon hjälp av ett arbetsbiträde på jobbet i några timmar i veckan. Men för att gå på lunch, på seminarier eller göra reportageresor behöver hon hjälp av en ledsagare.

Katarina Hahr blev blind när hon var över 30 och berättar att hon inte har förmågan att höra var i rummet vissa ljud kommer ifrån. Hon klarar inte heller att ta sig runt med blindkäpp:

– Jag har övat, jag har försökt, men jag skulle bli överkörd!

Hemtjänst och matlåda

Ända sedan hon sökte ledsagarhjälp av kommunen så har hon haft det, men plötsligt i somras fick Katarina ett brev:

Kommunen har dragit in ledsagarhjälpen. De anser inte längre att hon har något stort eller omfattande behov, som lagen kräver. I stället hänvisas Katarina till hemtjänst och matlåda.

Stockholms stad vägrar att svara på frågor om Katarinas fall. Hans Wallöf, verksamhetsplanerare på Kungsholmens stadsdelsförvaltning säger att de inte svarar på enskilda fall, även om SVT Nyheter i det här fallet har fått en fullmakt av Katarina Hahr.

Likställs med 81-åring

I stället hänvisar han till att rättspraxis har förändrats. Sedan skickar han ett 16 år gammalt rättsfall om en 81-årig synskadad man som blivit nekad ledsagare för att gå på promenader.

Ändå finns det andra, nyare fall. Ett kom 2015 och gäller en synskadad kvinna där Kammarrätten menat att eftersom hon studerar ska hon just anses ha sådana stora och omfattande behov som lagen kräver.

Kan tvingas sluta jobba

För Katarina Hahr innebär kommunens nya tolkning av lagen att hon antagligen inte kan fortsätta jobba:

– Jag arbetar, jag tjänar pengar, jag betalar skatt. Ska jag sluta med det nu?

Har du tips eller egna erfarenheter om LSS eller assistansersättningen? Kontakta oss!

marja.grill@svt.se

mari.forssblad@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.