Jan Nylander, kommentator Foto: SVT

”Katastrofresultat för Vattenfall”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Vattenfall presenterade i dag en katastrofal kvartalsrapport. Och den stora förlusten beror på Nuon-köpet som blivit den sämsta affär som ett svenskt företag någonsin gjort, enligt SVT:s ekonomireporter Jan Nylander.

Det första en ny vd brukar göra när han tillträder är att genomförda en storstädning, och Vattenfalls Magnus Hall är inget undantag. Hans första kvartalsrapport innebär att företaget gör avskrivningar på hela 23 miljarder kronor, vilket gör att man redovisar en förlust på 19,4 miljarder kronor.

– Jag är inte nöjd med resultatet för Vattenfall och det skuggas just av Nuon-köpet som är huvudanledningen till att de här stora nedskrivningarna som nu har kostat Vattenfall och skattebetalarna väldigt, väldigt mycket pengar, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister och gruppledare för S i riksdagen.

Nuon största nedskrivningen

Den största nedskrivningen beror på köpet av den holländska energiföretaget Nuon. Prislappen var på hela 89 miljarder kronor. Nu görs nya avskrivningar på 13,9 miljarder kronor.

Tillsammans med tidigare avskrivningar handlar det om att företaget nu förlorat närmare 60 procent av köpeskillingen hela 53 miljarder kronor, vilket innebär att Nuon-affären är den absolut sämsta affär som något företag någonsin gjort i Sverige.

Måste spara

Mer allvarligt på sikt är att elpriset sjunker och att elproduktionen minskar. Det gör att att bolaget som tidigare var en kassako för sin ägare svenska staten nu hela tiden måste spara och skära i sin verksamhet.

Bara genom minskad försäljning tappade företaget 900 miljoner kronor senaste kvartalet. Genom sänkta priser förlorades ytterligare en miljard kronor.

Till viss del motverkas detta genom att företaget sparat 1,1 miljard kronor, men det är uppenbart att företaget nu måste spara ännu mer, och den nye vd:n Magnus Hall presenterade därför ett nytt besparingspaket på hela tre miljarder kronor för nästa år.

– Det mest anmärkningsvärda är att den förra regeringen inte kunnat ta ansvar för det beslut som fattades att köpa Nuon till det värde som nu visat sig inte alls speglade det riktiga värdet i bolaget, säger Mikael Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfalls miljardförlust

Mer i ämnet