Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kathy berätta om insjuknandet i klippet. Foto: Makan Rahmati

Kathy blev sjuk av sorg – drabbades av ”brustet hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

Brustet hjärta och hjärtesorg – inte bara ett evigt tema i litteraturen, utan något högst verkligt och ibland dödligt. Ett 60-tal svenskar tros drabbas varje månad, de flesta är kvinnor över 50.

Symtomen är samma som vid hjärtinfarkt, men vid “brustet hjärta” är det inte problem med hjärtats blodkärl utan sorg och stress som får hjärtmuskeln att förlora kraft. En person med friska blodkärl kan alltså drabbas. I värsta fall kan det leda till döden.

En sommardag när Kathy Sahlström tog ett dopp fick hon plötsligt svårt att andas.

– Både jag och vårdpersonalen var säkra på att det var en infarkt. Men sen sa läkaren att det var “brustet hjärta”.

När läkaren bad henne berätta om sitt liv framgick att hon drabbats av en personlig sorg.

Kan drabba cancerpatienter

Fortfarande är mekanismerna bakom inte helt utforskade men oftast handlar det om patienter som drabbats av djup emotionell stress eller sorg. Det kan också vara patienter med svår sjukdom som cancer.

Till vardags säger också läkare “brustet hjärta” men det rätta namnet är takotsubo. Det är namnet på en japansk kruka som används för att fånga bläckfiskar. Det sjuka hjärtat antar en form som påminner om bläckfiskfällan.

Ny diagnos

Diagnosen kom 2015 i Sverige och fortfarande finns en hel del okunnighet om takotsubo, även inom vården vilket kan leda till fel diagnos och behandling.

Forskning pågår kring hur man bäst ska behandla patientgruppen. En metod är internetbaserad kbt där patienterna ska lära sig att hantera emotionell stress och på så vis förhindra återfall. 

Kathy Sahlström har fått träna på stresshantering efter sin sjukdom, men hon är orolig för vad som skulle hända om hon på nytt skulle råka ut för en sorg.

– Då tror jag hjärtat brister igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.