Kattägare måste ha inhägnad balkong

Publicerad

Har du katt och dessutom en balkong över fem meter över marken? Då måste du enligt lag hägna in balkongen med till exempel ett nät, så att katten inte kan hoppa från balkongen.

Det beslutade Jordbruksverket i våras sedan en ny djurhållningslag antagits. Lagen är tänkt att skydda katter som vistas på balkonger utan uppsikt och därmed löper risk att skada sig om de skulle hoppa.

I Sverige bor cirka 700.000 katter i lägenheter och fallolyckor är vanliga, uppger Djursjukhuset i Bagarmossen för Rapport.

Nätet räddar liv
Afrodite och Anastasia är innekatter och bor i Hägersten i Stockholm. Som alla katter är dom intresserade av fåglar och andra flygfän som dom ser ute på balkongen.

Men att försöka fånga fåglarna skulle vara förenat med livsfara eftersom balkongen ligger på åttonde våningen. Därför har matte satt upp ett nät.

-Anastasia var liten och hon kom med världens fart och då hamnade i nätet och hängde i nätet utanför. Det var tur att nätet var där då. Usch fy vad nervig jag blev då, säger matte Marie-Louise Svärdman.

För nu måste alla kattägare se till att deras älskling inte kan hoppa över balkongkanten om katten brukar vistas där utan uppsikt.
Och det ska helst ske genom att hägna in balkongen med ett nät. De som inte följer reglerna riskerar böter.

För Marie-Louise Svärdman gör det ingenting att balkongen är täckt av ett mjukt nät.

-Det är ju katternas bästa jag tänker på. Det är deras balkong, säger hon och skrattar.

Vackert väder innebär skador
På Djursjukhuset i Bagarmossen får man varje vecka in flera katter som efter fallolyckor fått benbrott, blödningar eller spräckta urinblåsor.

-När den första vårsolen kommer får vi alltid in katter som har fallit, för då öppnar djuräagren och vädrar säger veterinär Emma Strage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.