– Modersmålsundervisningen uppfyller inte längre det syfte det ska som en väg in i det svenska språket, säger KDU-ordförande Nike Örbrink.

KDU om modersmålsundervisningen: Verkligheten har förändrats

Publicerad

Kristdemokraterna är splittrat kring partistyrelsens förslag om att skrota modersmålsundervisningen i skolan.

-En gång i tiden var avståndet till hemspråket långt men i dag är fallet att avståndet till det svenska språket är för långt, säger KDU-ordförande Nike Örbrink i SVT:s Morgonstudion.

Nike Örbrink, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund hoppas att förslaget ska gå igenom när partifullmäktige ska behandla frågan senare i dag. Hon tycker att systemet i dag är ineffektivt och att pengarna kan användas bättre.

– KDU stöttar förslaget framför allt för att verkligheten har förändrats. Modersmålsundervisningen uppfyller inte längre det syfte det ska som en väg in i det svenska språket. Det handlar om stora resurser som istället bör läggas på att förstärka SFI och studiehandledning, säger hon.

Elisabeth Sandlund, partipolitiskt obunden ledarskribent för tidningen Dagen, tycker att det är svårt att förutspå hur förslaget kommer att tas emot i partifullmäktige. Både partiet och väljarna är splittrade i frågan.

Själv tycker hon att det är ett dåligt förslag.

– Det är signalpolitik, i det här fallet en signal till nya väljargrupper som KD är intresserade av. Det handlar om att skärpa tillvaron för dem som kommer till Sverige. Om syftet är att stärka integrationen, så tror jag på forskningen som visar att det är viktigt att landa i sitt eget språk, säger Elisabeth Sandlund.

Se hela debatten om modersmålsundervisningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.