L, M, KD och SD går samman i ett gemensamt förslag om migrationspolitiken. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Carl-Olof Zimmerman/TT, Jonas Ekströmer/TT

KD, L, SD och M framför gemensamt förslag om migrationen

Uppdaterad
Publicerad

SD, M, L och KD går samman i ett gemensamt förslag om migrationspolitiken.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver partierna att de vill skärpa språkkraven, begränsa anhöriginvandringen och försvåra möjligheterna att få uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Att M, KD, L och SD har viss samsyn om migrationspolitiken har blivit tydligt den senaste tiden. Men några gemensamma förslag om invandringen har inte levererats.

Förrän nu. I ett utskottsinitiativ i socialförsäkrings-utskottet gör partierna gemensam sak och föreslår en rad nya reformer i migrationsfrågan. Förslagen är en tydlig åtstramning jämfört med de förslag som regeringen tidigare lagt fram i sin proposition om migrationspolitiken.

De nya förslagen innebär bland annat att grunden för uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas. Det innebär också att språkkraven skärps, samtidigt som anhöriginvandringen kraftigt begränsas.

Förslaget är det första som skrivs under av alla fyra partier.

Ulf Kristersson: För att stoppa regeringens dåliga politik

Ulf Kristersson (M) säger i en kommentar till SVT att förslaget är ett sätt att ”få någonting gjort i svensk politik”.

Är detta ett första steg i att skapa en potentiell framtida regering där SD ingår?

– Nej, jag tycker att man ska se det som ett första steg i att göra allvar av en viktig princip, nämligen att i de frågor där man tycker lika där samarbetar man. Sen är det upp till väljarna och riksdagen att ta ställning till förslagen.

Enligt Ulf Kristersson kommer de fyra partiernas gemensamma förslag att få majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott. I juni avgörs frågan i en omröstning i kammaren, men där har de rödgröna partierna tillsammans med Centerpartiet en knapp majoritet.

Åkesson: Helt avgörande

Jimmie Åkesson (SD) kallar förslaget för historiskt.

– Det är helt avgörande. Om vi ska utmana Socialdemokratin i nästa val måste vi visa att det finns ett alternativ. Det här är ett exempel på det, säger han till SVT.

Han medger att förslaget ligger långt ifrån Sverigedemokraternas slutgiltiga vision om migrationspolitiken.

– Jag tycker att behövs en avsevärt mer strikt migrationspolitik än det som det här förslaget omfattar. Men i dagsläget är det här det bästa förslaget av två som finns att rösta på.

Sabuni: ”Hoppas fler ansluter”

L-ledaren Nyamko Sabuni skriver på Facebook att Liberalernas arbete med ett gemensamt migrationsförslag pågått i ett år.

– Liberalernas migrationspolitik får nu stöd av M, KD och SD och det välkomnar vi. Vi behöver en långsiktigt hållbar migrationspolitik, säger Nyamko Sabuni.

Ebba Busch twittrar:

”Framgångsrik integration kräver stram migration men S valde Mp före majoriteten. KD, M, SD & L agerar nu i riksdagen tillsammans.”

  1. Den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas
  2. Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd bör införas direkt i lagstiftningen.
  3. Undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas.
  4. Skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande.
  5. Undantagsmöjligheterna vad gäller försörjningskravet för anhöriginvandring ska begränsas.
  6. Andra kriterier för anhöriginvandring ska begränsas.
  7. Tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring ska begränsas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.