• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Ängra och Ljusdals kommun. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma. Läs mer

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor Foto: SVT

KD-ledaren: ”Gå med i Nato eller stå värnlösa vid angrepp”

Nato eller ej? I Aktuellt säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Sverige gör bäst i att stå utanför och i stället finna andra samarbetsmetoder med andra länder. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor invänder att Sverige utan Nato står chanslösa mot ett rysk angrepp.

Peter Hultqvist menar att det från regeringens sida inte är aktuellt att ansöka om svenskt Nato-medlemskap.

– Den svenska regeringens hållning ändras inte på grund av en utredning. Vårt agerande bygger på riksdagens beslut: Att öka den militära nationella förmågan, samtidigt fördjupa våra samarbeten med andra länder och organisationer. Vi tycker det är viktigt att ge ett klart besked, vi är inte en regering som svajar i frågan.

”Kraftigt förändrat säkerhetspolitiskt läge”

Ebba Busch Thor, hur tolkar du utredningen?

– Som att vi står inför ett vägval. Vi har ett kraftigt förändrat säkerhetspolitiskt läge med ett aggressivt Ryssland. Vi har att välja mellan att antingen gå med i Nato, eller att stå värnlösa vid ett angrepp. Att öka vår försvarsförmåga är centralt. Men det kommer inte att räcka utan ett Natomedlemskap.

Peter Hultqvist, hur ska Sverige kunna försvara sig vid ett angrepp, det första som skulle hända enligt utredningen är att Ryssland landsätter trupp och robotsystem på Gotland?

– Ingen vet hur ett reellt scenario ser ut. Vi lever i en föränderlig värld. Därför är vår linje flexibel, där vi fördjupar samarbeten och handlingsfrihet.

– Men utredning slår ju fast att det på långa vägar inte räcker mer bilaterala samarbeten, menar du att det är fel? inflikar Ebba Busch Thor.

”Går inte att utreda sig fram till”

Peter Hultqvist invänder att det inte är möjligt att förutspå framtiden.

– I utredningen finns många plus och många minus. Utredaren menar också att det i grunden är en politisk fråga om man vill gå in i alliansen eller inte. Man kan inte utreda sig fram till om det här är bra eller dåligt. Vi står fast vid den linje som är oaktat utredningen, säger han och hänvisar till att ett svenskt Nato-medlemskap riskerar att öka spänningar i Östersjö-området ytterligare.

Ebba Busch Thor, är det värt en politisk kris med Ryssland?

– Jag tycker att vår förmåga att kunna hävda svensk suveränitet måste vara det viktigaste. Den här frågan handlar ytterst om de viktigaste värdena vi har: Frihet och att kunna försvara människoliv. Det är uppenbart att vi inte klarar det utan ett samarbete som är så långtgående som ett Nato-medlemskap skulle innebära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer