Ella Bohlin till vänster och KDU-ordförande Sara Skyttedal. Foto: TT

Flyktingbråk i KD: ”Jag skäms”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas ungdomsförbund skriver i dag på DN Debatt att man måste börja diskutera hur många flyktingar Sverige kan ta emot. ”Förmodligen det sämsta jag har läst”, svarar den tidigare KDU-ordföranden Ella Bohlin på Twitter.

KDU-ordföranden Sara Skyttedal skriver i dag på Dagens Nyheters debattsida att Sverige ”seriöst måste börja diskutera var gränsen går för hur många flyktingar vi kan ta emot”.

Hon tar upp statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal, i vilket han uppmanade svenskarna att öppna sina hjärtan och ta emot flyktingar.

Val 2014

”Tyvärr är det inte så enkelt. Det finns en balans mellan vårt lands strukturella kapacitet för flyktingmottagande och omfattningen i mottagandet som inte bör rubbas om integrationen ska slå väl ut”, skriver Skyttedal.

Pekar på problem

Hon pekar på bostadsbristen och svårigheten för utlandsfödda att ta sig in på arbetsmarknaden. Men flera KD-profiler håller inte med.

– Jag delar överhuvudtaget inte de här åsikterna. Jag upplever inte att de här åsikterna finns inom KD och har inte heller upplevt att debatten har funnits inom partiet. Den här debatten är lämpligare att ta internt i partiet, säger riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) till Svenska Dagbladet.

”Sämsta jag läst”

Även den tidigare KDU-ordföranden, Ella Bohlin (KD), har reagerat kraftigt på artikeln:

”Förmodligen det sämsta jag läst. Jag skäms. Vad hände med mitt gamla ungdomsförbund?”, skriver hon på Twitter.

Och partisekreterare Acko Ankarberg Johansson menar att det är svenskarnas skyldighet att ta emot flyktingar.

– Det finns utmaningar i Sverige. Men flyktingarnas situation är värre. Det vi nu ser i norra Irak och Syrien visar att vi har en moralisk skyldighet att hjälpa människor som är på flykt. Krigen i världen ser inte ut så att vi på förhand kan bestämma ett lämpligt antal, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Senare på eftermiddagen kommenterar Göran Hägglund debattartikeln.

– Slutsatsen kan för mig aldrig bli att stänga dörrarna, säger han till Sveriges Radio.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet