Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

KD utesluter inte att regera med SD-stöd

Uppdaterad
Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch Thor påpekar än en gång att hon inte utesluter att regera med SD-stöd. Enligt partiledaren bör man, om man är trygg i sina grundläggande värderingar, klara av att acceptera ett stöd ifrån Sverigedemokraterna. Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) står fast vid att ett sådant alternativ inte är aktuellt.

I samband med riksdagens öppnande under tisdagen påpekade KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon inte är rädd för att ta stöd av SD om det innebär att Alliansen hamnar i en regeringsställning – något hon uttryckt tidigare.

– Det har varit Kristdemokraternas hållning hela tiden. Finns det en chans att göra skillnad i en regeringsställning med en alliansregering då bör vi också ta den möjligheten, säger Ebba Busch Thor till SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Regeringsbildningen

– Jag menar att vi måste komma ifrån den här ängsligheten där man är så osäker på vilka grundläggande värderingar man står för att man låter hela den svenska politiken bli paralyserad av Sverigedemokraternas existens, säger hon.

Åkesson: ”Det är logiskt”

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anser att Ebba Busch Thors inställning är logisk.

– Då har de förstått sin position i det här parlamentariska läget. Ju förr de andra partierna upptäcker det, ju fortare kan vi få någon form av stabilt styre på plats. Det är inget jag imponeras av men det är logiskt, säger han.

L-ledaren Jan Björklund står dock fast vid att han inte ser någon möjlighet att bilda en Alliansregering som bygger på stöd från Sverigedemokraterna.

– Tron att Sverigedemokraterna passivt bara skulle rösta igenom alla borgerliga förslag under fyra år är helt orealististisk. Det kräver ett samarbete och förhandlingar med SD och det har alla fyra partiledare på goda skäl lovat inte ska ske, säger Jan Björklund.

Annie Lööf säger fortsatt nej

C-ledaren Annie Lööf ser inte heller hon någon möjlighet att bilda en Alliansregering med SD-stöd.

– Ebba Busch Thor kan tänka sig att tillträda med stöd av SD men där är jag och Jan Björklund väldigt tydliga med att för att en Alliansregering över huvudtaget ska kunna tillträda men också regera handlingskraftigt måste vi veta att vi får igenom den politik vi lägger fram och därför måste vi ha stöd över blockgränsen, säger C-ledaren Annie Lööf.

M-ledaren Ulf Kristersson utesluter å sin sida inte stöd ifrån något parti.

– Alla får gärna rösta på Alliansen politik, säger Ulf Kristersson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet