Foto: Scanpix

Mängder av kemiska bomber i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket har hittat omkring 50.000 misstänkta objekt i sin kartläggning av i Östersjön.

Mellan 10.000 och 15.000 av dessa skulle kunna vara kemisk ammunition, rapporterar P4 Östergötland. Sjöfartsverket har kartlagt ett område sydväst om Gotland som varit ett dumpningsområde för stridsmedel.

–Resultatet visar på ett det är en dumpningsplats, det är väldigt mycket som liknar dumpad ammunition, Ulf Olsson chef för sjömätningen på Sjöfartsverket.

Östersjön är troligtvis det hav i världen som har störst koncentration av minor, ammunition och kemiska stridsmedel på botten. Mycket härstammar från tiden under och efter världskrigen och föremålen är än i dag farliga att komma i kontakt med, enligt Försvarsmakten.

Trålar i området

Men trots att en hel del av bomberna har rostat upp är riskerna relativt små för omgivningen så länge föremålen ligger orörda på havets botten, menar Ulf Olsson. Den stora faran som han ser just nu är yrkesfiskare som struntar i föreskrifterna och fiskar i området:

–Det är egentligen generellt fiskeförbud i sådana dumpningsområden dock har vi sett att det finns rester av trålar som ligger där.

Kartläggningen kommer att presenteras i sin helhet 2014 och därefter ska länderna runt Östersjön besluta vad man ska göra med stridsmedlen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer