KI:s rektor förordar munskydd när campus öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn vid Karolinska institutet i Solna, Ole Petter Ottersen, förordar munskydd på universitetsområdet om det är svårt att hålla fysisk distans.

Rekommendationerna om munskydd blir allt vanligare och Sverige blir allt mer ensamt om sin linje – men statsepidemiolog Anders Tegnell säger i Aktuellt att masker kan vara rimliga i vissa situationer.

Höstterminen närmar sig och då ska Karolinska institutet (KI), där bland annat läkare utbildas, öppna igen.

Nu gör rektorn Ole Petter Ottersen ett uttalande om hur KI ska hantera situationen.

Coronapandemin

”Det finns ingen universallösning för hur man bäst öppnar universitetens campus igen. Tvärt om.”

”Vi rekommenderar även användning av munskydd i situationer där det kan vara svårt eller omöjligt att hålla fysisk distans. Därmed intar vi ståndpunkten att munskyddens effektivitet inte längre kan ifrågasättas.”

Han gör uttalandet på sin blogg. I Sverige står Karolinska institutet för den enskilt största andelen av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar.

”Återvändandet till campus måste ske på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Säkerheten är fullständigt sammanlänkad med ansvarstagande”, skriver han.

Tegnell: ”Masker kan vara rimliga”

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten medverkade i SVT:s Aktuellt på torsdagen då han sa att masker kan vara rimliga i vissa situationer.

– KI har inte sagt var man tänker använda masker någonstans. Det kan ju finnas undervisningssituationer på ett hälsouniversitet där masker kan vara rimliga när man står nära varandra under långa tider. Vi får väl se vad KI kommer fram med mer exakt, vad de menar med att det finns evidens, sa han.

Tegnell menar att kunskapsläget om maskernas effektivitet är inte lika tydligt som KI:s rektor anser. Det förklarar att Folkhälsomyndighetens rekommendationer hittills avviker från många andra länder.

– Vi följer det hela tiden. Fler och fler länder har infört det. Vi har inte sett några utvärderingar än.

– Många av de studier som är gjorda är väldigt små. Den Lancetartikel man pekar på, den bygger framför allt på studier av masker i sjukvården och några enstaka studier av det gamla sars-viruset. Författarna (till studien) själva skriver att underlaget är väldigt svagt.

– Man säger att det här kan vara ett komplement i vissa situationer. Så kan det vara, sa Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet