Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka tecken ska man hålla utkik efter och när ska man söka vård? Statsepidemiolog Magnus Gisslén förklarar. Foto: Martina Holmberg / TT

Kikhostan ökar i Sverige – efter många år av låg nivå

Uppdaterad
Publicerad

Den smittsamma luftvägsinfektionen kikhosta är på uppgång i Sverige efter att ha legat på låga nivåer under flera år. Det framkommer i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Hittills i år har 241 fall rapporterats in varav 28 är spädbarn, uppger Folkhälsomyndigheten (FHM).

Med de hittills inrapporterade fallen av kikhosta syns därtill en negativ trend där statistiken visar på en ökning av antalet fall. Det till skillnad från antalet rapporterade fall under åren 2020-2023 då det låg på en låg nivå, skriver FHM.

Och den dystra trenden kan återses i andra europeiska länder där även flera dödsfall rapporterats in bland spädbarn.

Tros fortsätta att öka

FHM skriver i pressmeddelandet att antalet fall av kikhosta brukar vara som högst under sommaren och hösten och att det förväntas en fortsatt ökning av antalet fall under de närmsta månaderna.

– Det är troligt att antalet fall av kikhosta kommer att fortsätta att öka, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén i pressmeddelandet.

Han fortsätter med att säga vaccination under graviditet ger bra skydd till spädbarn redan vid födsel och att skyddet senare fylls på vid tre månaders ålder. Han rekommenderar även att man bör undvika att spädbarn träffar personer utanför för familjen som har hosta och snuva.

Kikhosta

Kikhosta är smittsam sjukdom som kan orsaka långvarig och besvärlig hosta hos både vuxna och unga men drabbar spädbarn hårdast där infektionen kan vara livshotande.

Vid misstanke om kikhosta för spädbarn är det viktigt med snabb behandling för att minska risken för allvarlig sjukdom. Även spädbarn som utsatts för smitta men inte har några symptom kan vara aktuella för behandling.

Det finns vaccin mot kikhosta och det är något som rekommenderas till alla barn från tre månaders ålder och till alla gravida efter vecka 16.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.