President Xi Jinping när Kommunist-Kina firade 70 år. Foto: AP 1 oktober 2019

Kina enda kärnvapenmakten som inte vill använda dem först

Uppdaterad
Publicerad

Kina har gått om Frankrike som kärnvapenmakt och är därmed världens tredje största kärnvapenstat om man ser till antalet stridsspetsar. Kina är dessutom den enda av de nio kärnvapenmakterna som uttalat tydligt att de använder kärnvapen till att avskräcka – inte att anfalla först.

Kina fortsätter att bygga ut sin kärnvapenarsenal.

I början av 2020 hade Kina 320 kärnvapen, enligt den nya rapporten som fredsforskningsinstitutet Sipri publicerade på måndagen. Det kan jämföras med 290 kärnvapen i början av 2019.

– I själva verket övergår man till vad vi kallar en strategisk triad av mark-, luft- och sjöbaserade trupper. Detta har man inte haft tidigare, men man rör sig i den riktningen och kommer troligtvis att ha uppnått det inom kort, säger Shannon Kile, chef för forskning om kärnvapen vid Sipri.

HÄR kan du utforska världens kärnvapen.

Går om Frankrike

Kina har varit den fjärde största kärnvapenmakten efter Ryssland, USA och Frankrike om man ser till det totala antalet kärnvapen. Men från och med 2020 är de nummer tre.

Landet moderniserar markbaserade ballistiska robotar och utvecklar även nya strategiska ubåtar utöver de fyra som redan är operativa. De uppger att de bygger nya supersnabba hypersoniska robotar (DF-17).

Nya interkontinental ballistiska kärnvapenrobotar (DF-41) på Himmelska fridens torg i Peking när Kina firar 70 år efter kommunisternas maktövertagande. Foto: EPA/Roman Pilipey 1 oktober 2019

”No first use”

Samtidigt är Kina den enda av de nio kärnvapenstaterna som har en ”uppriktig” doktrin att inte använda kärnvapen först, enligt Shannon Kile.

– Man bibehåller sin “No first use”-strategi, det vill säga ingen förstahandsanvändning. Kinas regering har officiellt betonat att kärnvapen i deras kärnvapendoktrin enbart tjänar ett avskräckande syfte.

Han fortsätter:

– Eller låt oss säga att det är det enda fallet där man är övertygad om att det faktiskt avspeglar den officiella politiken, säger Shannon Kile.

Indien har en liknande strategi, men det börjar ändras, uppger Shannon Kile.

– Jag anser alltså att det återstår frågetecken kring hur uppriktig Indiens deklaration är och det pågår också en debatt i Indien i år, säger Shannon Kile.

Stillbild av video när Indien provsköt kärnvapenroboten Agni-V som får en räckvidd på över 500 mil när den blir operativ. Foto: AP 19 april 2012

Icke-officiella staterna

Kina har tillsammans med Ryssland, USA, Frankrike och Storbritannien anslutit sig till FN:s ickespridnings avtal NPT. Det innebär att de är officiella kärnvapenstater. De övriga fyra – Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea inte anslutit sig och därmed inte är officiella kärnvapenmakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.