Foto: SVT

Kinberg Batra har gjort jobbet åt Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven (S) kan luta sig tillbaka inför kvällens duell. Anna Kinberg Batra (M) har gjort jobbet åt honom. Hon har blottlagt oenigheten i sitt regeringsalternativ och Stefan Löfven behöver bara öppna saltkaret och strö i varenda spricka i den sargade Alliansen. Och så kan han upprepa att en röst på Moderaterna är en röst på Sverigedemokraterna.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Varken Anna Kinberg Batra eller Stefan Löfven har etablerat sig som retorikens mästare. Men det lär spraka till mellan dem i alla fall eftersom mycket står på spel för de två partiledarna, vars förtroende bland väljarna är lågt.

Visserligen har Stefan Löfvens tillit hos väljarna ökat till 43 procent, medan Anna Kinberg Batras har sjunkit till 40 procent, när Sifo mätte senast. Men ingen av dem slår Annie Lööf med 45 procent, och alla tre kan än så länge bara drömma om Fredrik Reinfeldts nivåer på 72 procent när han var på topp.

Tuffar på för regeringen

För Stefan Löfven och regeringen tuffar det på. Det är i alla fall inga infekterade konflikter mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Anna Kinberg Batra kallar det att Stefan Löfven är nöjd. Men ekonomin går bra och arbetslösheten sjunker, fast den är mycket hög bland utrikes födda med låg utbildning. Det är inget jubel i väljarkåren, men det pekar i alla fall lite uppåt i opinionsmätningarna.

Löfven famlar efter höger-vänsterkonflikter i politiken och han har fastnat för vinster i välfärden. Samtidigt angriper Jonas Sjöstedt honom från vänster med anklagelseakten att Löfven bryr sig mer om rika än om fattiga.

Kinberg Batra pekar på blindhet

Samtidigt som arbetslösheten är hög bland lågutbildade nyanlända försvinner det som kallas enkla jobb när företag flyttar utomlands i rask takt. Det lär Anna Kinberg Batra tala om och säga att Stefan Löfven inte ser problemet, och att han borde ställa sig bakom Moderaternas förslag om den så kallade förstajobbet-anställningen.

Vi får se om Stefan Löfven fortsätter en av honom försiktigt upptrampad stig där han angriper sin motståndare för att hon vill sänka lönerna. Anna Kinberg Batra har gett till svar att det inte är Moderaternas politik. Synen på lönerna är en av få saker hon hållit fast vid från sin företrädare. ”I Sverige sänker vi inte lönerna, vi höjer dem”, sa Fredrik Reinfeldt.

En splittrad Allians i fokus

Om Anna Kinberg Batra har anledning att känna sig stukad eller stärkt efter de senaste dagarnas turbulens, lär utkristallisera sig så småningom. Men hennes utspel i förra veckan om att fälla regeringen skedde inte utifrån en styrkeposition, utan i ett läge där Alliansen är svag, mindre än de rödgröna. Moderaterna minskar och Kristdemokraterna riskerar att försvinna ut ur riksdagen.

Och inte kan hon söka tröst och stöd hos vare sig Centerpartiet eller Liberalerna eftersom de är arga på henne. Men en som inte är arg är Stefan Löfven. Han är antagligen glad, närmast uppsluppen och tacksam, över att dagen har kommit när Alliansen ser ut att klyvas i sina beståndsdelar.

Löfven vill glömma SD-samarbete

Stefan Löfven kommer att säga att han aldrig vill ha med Sverigedemokraterna att göra. Han kommer förstås inte att nämna att de rödgröna förra mandatperioden gjorde gemensam sak med Sverigedemokraterna och fällde den dåvarande regeringens förslag om sänkt statlig skatt.

Eller att Ardalan Shekarabi driver kampanj mot Sverigedemokraterna för att de inte ställer upp på regeringens politik om krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling.

Lovar inte samma sak som Busch Thor

Ebba Busch Thor sa vid en pressträff i går att hon avgett nyårslöftet att hon i fortsättningen alltid ska vara tydlig när hon svarar på frågor. Den sortens nyårslöften tycks varken Stefan Löfven eller Anna Kinberg Batra hittills avgett.

Återstår att se om 2017 års första duell mellan de två blir ett ny avstamp när det gäller att skingra politikens dimridåer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.