Utöver Guo Jianmei är även Greta Thunberg en av årets fyra pristagare. Foto: Privat

Kinesisk kvinnorättskämpe missar prisceremoni i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska juristen och kvinnorättskämpen Guo Jianmei kommer inte ta emot Right Livelihood-priset i Stockholm om två veckor. Enligt källor till Sveriges Radio har hon belagts med utreseförbud av kinesiska myndigheter.

Guo Jianmei, 58, tilldelas Right Livelihood-priset för att ha hjälpt till att belysa könsdiskrimineringen i det juridiska systemet i Kina. Om två veckor skulle hon ha tagit emot priset under en ceremoni i Stockholm.

Men nu blir det alltså inte av. Det bekräftar Right Livelihoods kommunikationschef Johannes Mosskin.

– Jag kan tyvärr inte gå in på anledningen till varför Guo Jianmei inte kommer till Stockholm. Hon har informerat oss om att hon inte kan komma och tyvärr är det så det ligger till, säger han.

”Oerhört beklagligt”

Hur ser ni på det?

– Det är oerhört beklagligt så klart. Guo Jianmei har under 25 års tid stärkt kvinnors rättigheter i Kina på ett helt banbrytande sätt.

Enligt Sveriges Radio har Guo Jianmei belagts med utreseförbud av kinesiska myndigheter. Det är dock ingenting som Johannes Mosskin vill kommentera.

Utöver Guo Jianmei är även Greta Thunberg en av årets fyra pristagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.