Foto: SVT

Kina betalar utbildningar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Delar av utbildningen vid svenska universitet och högskolor betalas av Kina och det kinesiska kommunistpartiet. Trots att de berörda lärosätena hävdar att de har kontroll och att de följer upp och utvärderar verksamheten, menar Amnesty International att man agerar godtroget.

Det är sista föreläsningen i grundkursen i kinesiska vid Konfuciusinstitutet på Stockholms universitet. Om en vecka ska studenterna ha tenta. Kursen ger universitetspoäng och de flesta av lärarna är utbildade vid Hanbaninstiutet i Peking, och betalda av den kinesiska staten. Hanban är det centra där samtliga lärare vid Konfuciusinstituten utbildas, lärarna skickas sedan ut i världen för att undervisa i kinesiska språket och i kinesisk kultur.

– Det är klart att det känns lite konsigt när man tänker på det, säger Max Scheidigger, student på konfuciusinstitutet vid Stockholms universitet. Det är värt att diskutera att lärarna och lektionstiden är betald av Kina, då de inte har det bästa ryktet när det gäller mänskilga rättigheter, fortsätter han.

Billig undervisning för lärosätena

Det finns fyra Konfuciusinstitut i Sverige. I Luelå, Stockholm, Karlstad och Karlskrona. Samtliga ligger under svenska lärosäten och samtliga har lärare som är betalda av den kinesiska staten. Det här har visat sig vara en bra och billig lösning för universiteten och högskolorna, trots att de Sveriges television pratat med uttryck tveksamhet om det faktum att delar av svensk utbildning är betald och styrd av Kina, menar man att det ändå är en bra lösning för att möta den ökade efterfrågan på att lära sig kinesiska.

– Vi får bra utbildade lärare som är betalda och spar på så sätt resurser inom vår egen verksamhet, säger rektor vid Stockholms universitet, Astrid Widding Persson.

En del av Soft Power

Konfuciusinstitutens expansion är en del i Kinas miljardsatsning på så kallad Soft Power som dåvarande president Hu Jintao inledde. Målet var att Konfuciusinstituten skulle öka från 45 till 500 på sju år, idag är de 345 över hela världen. Tanken är inte ny, samma sak har till exempel både Storbritannien och Frankrike gjort med sina språk och kulturinstitut. Men då de ligger utanför värdlandets utbildningssystem, har Konfuciusinstituten som strategi att vara inlemmade i lärosäten.

– Det här är oerhört naivt, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty International. Det är rätt tydligt att de här instituten är en del av Kinas Soft Power-satsning. Man borde kunna vara ett oberoende institut som till exempel de spansk Cervantezinstituten. De har ändå visat sig att de i vissa fall lägger sig i undervisning och tillsättningar av tjänster.

Universitetskanslersämbetet, som är den myndigheten som ansvarar för tillsynen av de svenska lärosätena, har inte haft några synpunkter på verksamheten. Det är upp till varje lärosäte att ha ett regelverk som garanterar fria studier. Vid de fyra lärosätena där Konfuciusinstituten finns säger man att man har kontroll på verksamheten och ständigt följer upp och utvärderar den.

Internationell kritik

Samtidigt har Konfuciusinstitutens verksamhet varit kritiserad internationellt. Vid MacMasteruniversitetet i Toronto, Kanada, kommer man att avsluta sitt samarbete till sommaren. Bakgrunden är att en lärare med bakgrund i Falun Gong-rörelsen inte fick bli anställd vid institutet. I USA, har myndigheterna uppmanat till försiktighet i samarabetet och i Australien har en tidvis högljudd debatt rasat om dess verksamhet vid landets universitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.