Kistkrossning var känd av kyrkan

Publicerad

En kista som sänkts ner i jorden krossas innan jorden lassas på. Bilderna från Vännäs orsakade enorm upprördhet för snart ett år sedan.

Och trots att reportaget visade att liknande saker ägde rum på ett stort antal kyrkogårdar runt om i landet, så är det bara kyrkogårdsvaktmästaren Ulrik Nilsson som ensamt fått stå till svars.

-Jag försvarar inte vårt arbetssätt, som vi har haft, men det är ju inte bara i Vännäs det har förekommit, det här. Det har förekommit på så många kyrkogårdar, men det är bara jag som ska sättas dit, säger Ulrik Nilsson.

Anmält för åtta år sedan
Svenska kyrkans ledning förnekade all kännedom om metoderna. Men kvällens Uppdrag granskning visar att ett liknande fall anmäldes till Svenska kyrkans församlingsförbund redan för drygt åtta år sedan av dåvarande kyrkoherden Lennart Ankarthun.

-Man krossade kistorna och man har till och med sedan dränkt de döda genom att man gjort djupa hål och fyllt vatten i de här hålen med vattenslang, säger Ankarthun.

Men anmälan ledde ingenstans, och flera år senare blev frågan aktuell igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.