Personer demonstrerar utanför EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Frederick Florin/AFP/TT

Klar EU-majoritet för ett plastförbud

Uppdaterad
Publicerad

EU tog på onsdagen ett steg närmare att förbjuda sugrör, bestick och annan engångsplast. Nu ska medlemsländerna säga sitt innan det slutliga beslutet tas.

De plastprodukter som berörs av parlamentets nya lagförslag står i dag för 70 procent av allt marint avfall, enligt EU-kommissionen.

Och en övervägande majoritet av EU-parlamentets ledamöter röstade på onsdagen för ett förbud: 571 ja-röster, 53 nej-röster och 34 nedlagda röster.

I dag röstade vi för ett förslag som kommer minska nedskräpningen av plast som i dag i stor utsträckning kommer ut i naturen. Riskerar vi att få mer plast än fisk i haven år 2050 så måste vi ta sikte på de vanligaste miljöbovarna, säger Jytte Guteland (S), ledamot i EU-parlamentet.

Kollegan Christofer Fjellner (M) hoppas på en dubbel svensk vinst.

– EU är världens största marknad och kan därför påverka produktionen av plast. Det är viktigt att vi visar vägen även om detta bara är en lite del av lösningen, säger han till nyhetsbyrån TT.

– Svensk skogsindustri kan mycket väl bli en av vinnarna i det här om vi ersätter mycket plast med trä.

Bråttom att få igenom

Men innan det slutgiltiga beslutet kan tas måste förslaget diskuteras i EU:s ministerråd. Det väntas inte bli klart förrän tidigast i december.

Det som oftast händer är att politikerna i EU-parlamentet är mer ambitiösa än medlemsländerna, det är min oro, säger Jytte Guteland och fortsätter:

Men opinionsundersökningar har visat att 87 procent av européerna ser detta som en viktig miljöfråga, så jag hoppas att medlemsländerna har med sig det inför förhandlingarna.

I maj är det EU-val och hösten 2019 ska sedan en ny EU-kommission tillträda. Därför är det viktigt att få igenom beslutet under den nuvarande mandatperioden, menar Jytte Guteland.

Annars kan det hamna i långbänk och risken finns att plasterna fortsätter öka.

Sätta press på industrin

Dessutom väntar hårdare krav på sanitetsprodukter i engångsplast. Två exempel är bindor och blöjor, som ska ersättas med miljövänliga alternativ, berättar Guteland.

– Det gäller att sätta press på industrin att ta fram andra, bättre material. När det till exempel handlar om produkter med lite plast i sig så måste det vara möjligt att hitta andra material, säger hon.

Den nya lagen skulle förbjuda försäljningen av produkterna inom EU från och med 2021.

Detta kan förbjudas

Plastföremål som föreslås förbjudas:

  • tops
  • bestick
  • tallrikar
  • sugrör
  • drinkpinnar
  • ballongpinnar

Dessutom ska användningen minska och producentansvaret stärkas när det gäller produkter som exempelvis: snabbmatsförpackningar, dricksmuggar, plastpåsar, chipspåsar, godispapper, cigarettfilter och våtservetter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.