Klart: Sverige går med i franskt försvarssamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Sverige blir ny medlem i president Emmanuel Macrons exklusiva försvarssamarbete European Intervention Initiative, som bland annat ska kunna användas i samband med terrordåd.

– Sammantaget bygger vi mer säkerhet i Europa, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

European Intervention Initiative, ska bland annat kunna sättas in i samband med terrordåd och oroligheter vid EU:s gränser.

– Det här handlar om att samarbeta kring säkerhetspolitiskt informationsutbyte som hotbildsanalyser och riskbedömningar i syfte att kunna förebygga eventuella hotbilder och krissituationer, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheters Europakorrespondent Christoffer Wendick på plats i Hilversum i Nederländerna. Hultqvist fortsätter:

– Men också att se om det är så att vi kan göra något tillsammans om det behövs.

En sluten klubb

European Intervention Initiative är en förhållandevis sluten klubb som i och med Sverige får sin tolfte medlem. Dess grundare, den franska presidenten Emmanuel Macron, vill nämligen enbart ha med länder som delar samma vision kring säkerhetspolitiken.

Förutom Frankrike och Sverige medverkar bland andra Belgien, Danmark, Finland, Norge, Tyskland, Spanien och Storbritannien.

– Det här är en del i ett av de många säkerhetsnätverk vi är med och bygger just för att kunna skapa möjligheter för att hantera situationer så snabbt som det bara går innan det har blivit problem.

Försvarsminister Peter Hultqvist skriver på avtalet om försvarssamarbete Foto: Christoffer Wendick, TT

Sverige har fördjupade militära samarbeten med bland andra Nato, Storbritannien och Finland. Men enligt Peter Hultqvist kommer det inte bli rörigt.

– De här kompletterar varandra och de stödjer också varandra indirekt i och med att man hela tiden sysslar med idéutveckling. Jag ser det här som väldigt positiva saker. Dessa samarbeten har också lite olika inriktning. Det är viktigt att Sverige finns representerade och är med i de olika nätverken. Det ger oss väldigt mycket tillbaka och vi vill också vara med och ge andra. Sammantaget bygger vi mer säkerhet i Europa.

”Inga förhandsförpliktelser”

Det här är den franska presidentens baby, finns det någon risk att Sverige adopterar en fransk agenda som exempelvis har fokus på gamla franska kolonier?

– Det finns inga förhandsförpliktelser i det här samarbetet. För oss är den transatlantiska länken med USA och Storbritannien väldigt viktiga ingredienser och Storbritannien finns också med i det här i samarbetet, säger Peter Hultqvist och fortsätter:

– Vi är ju med vid bordet och för diskussioner om vilka beslut vi eventuellt ska fatta och vad vi ska göra så jag ser inte den där typen av risker. Självklart har man som nation integritet när man går in i ett samarbete och man måste kunna driva de ståndpunkter man har.

Enligt Peter Hultqvist kan European Intervention Initiative inte tvinga in Sverige i militära insatser som vi annars hade valt att stå utanför.

– Nej, för Sverige är de folkrättsliga principerna det som avgör om vi ska gå in i en militär insats eller inte. Det här har inget att göra med ett kollektivt försvar.

”Vi blir bättre och bättre”

Sverige deltar redan i flera internationella insatser, vad ser du att Sverige kan bidra med i den här aspekten?

– För det första har vi en militär förmåga som är inne i en väldigt positiv trend. Vi blir bättre och bättre. Vi har också en stark underrättelseförmåga och en högteknologisk kompetens i vår försvarsindustri. Vi har många plus-delar som andra kan ha intresse av.

– Vi har också stora erfarenheter av internationella operationer så jag ser att vi är en respekterad och intressant partner för många. Det tycker jag också bekräftas av att man vill att vi ska vara med i det här samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.