Under sommaren, då stora skogsbränder rasade i Europa, bland annat i Grekland, har frågan om klimatet blivit allt viktigare för väljarna, enligt en undersökning från Novus. Foto: Alexander Vlachos/Per Karlsson/TT

Novus: Klimatet och brotten viktigare för väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Miljö- och klimatpolitik har blivit allt viktigare för väljarna under sommaren. Det visar en ny undersökning från Novus. En annan fråga som växer i betydelse är lag och ordning.

– De viktigaste frågorna speglar egentligen en oro över samhällsutvecklingen som sådan. Och den här sommaren har vi haft väldigt mycket grov brottslighet och skjutningar och dessutom återkommande rapporter om naturkatastrofer, säger Torbjörn Sjöström som är vd på Novus.

Han kommenterar det faktum att framför allt frågan om miljön och klimatet växt mest som en av de viktigaste politiska frågorna för väljarna.

I Novus och andra återkommande mätningar om vilken politisk fråga som är viktigast brukar alltid sjukvården ligga i topp, men bland övriga viktiga frågor kan man nu se att miljö- och klimatfrågan växer mer än andra i betydelse.

En annan fråga som växer i betydelse är frågan om lag och ordning.

Foto: SVT

Enligt Torbjörn Sjöström är det svårt att se en direkt koppling mellan miljö- och klimatfrågan och att ett visst parti ”tjänar” på oron.

– Man skulle kunna tro att Miljöpartiet skulle vinna väljare på oron över klimatet, men frågan är bredare än så, säger Torbjörn Sjöström.

Generellt menar han att en viss oro över samhällsutvecklingen kan gynna oppositionen. Att frågan om lag och ordning växer i betydelse kan exempelvis gynna Sverigedemokraterna och Moderaterna eftersom dessa partier har ett högt förtroende bland väljarna i just denna politiska fråga.

Undersökningen är genomförd 12-18 augusti 2021 i åldersgruppen 18-79 år i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel.

1030 personer har svarat på undersökningen av 1.746 tillfrågade. Deltagarfrekvensen var därmed 59 procent.

Frågan som ställdes är ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet