Klimatförhandlingar i Köpenhamn kärvar

Uppdaterad
Publicerad

Klimatsamtalen mellan världens länder inför mötet i Köpenhamn i december har hamnat i ett stilleståndsläge. I dagsläget vet ingen hur utgången ska bli.

-Det blir kärvt in i det sista, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Han deltar just nu i det andra klimat- och energimötet inom Major Economies Forum (MEF), en USA-initierad serie möten mellan de största ekonomierna på jorden vid sidan om de egentliga klimatförhandlingarna.

Avsikten med forumet är att underlätta förhandlingsprocessen mellan de länder som i praktiken står för merparten av utsläppen av växthusgaser.

Andreas Carlgren deltar eftersom Sverige blir EU:s ordförandeland i juli, och han då kommer att leda EU:s miljöministrar vid mötet i Köpenhamn när ett nytt internationellt klimatavtal ska se dagens ljus, om allting klaffar.

”Mycket segt”

Samtalen, som hålls i Paris, har gällt den stora knäckfrågan: storleken på de framtida utsläppsminskningarna, fram tills 2020.

FN:s klimatpanel förespråkar minskningar på 25-40 procent jämfört med 1990, men än så länge är det bara EU som har gjort utfästelser i den storleksordningen, och det är mycket tveksamt om USA, Japan och Kanada är beredda att gå så långt.

Carlgren påpekar att Barack Obama i princip redan har gett besked: USA kan klara en minskning på 14 procent, men inte jämfört med 1990, utan med 2005. Detta är i praktiken långt under EU:s åtaganden.

-Situationen är inte lätt. Det kommer att bli mycket segt att nå ända fram. EU förväntar sig att USA ska göra mer. Men avgörande är vad Obama kan få igenom i kongressen, säger Carlgren.

Alla avvaktar

Problemet förvärras av att Kina, Indien och andra utsläppsgiganter bland u-länderna inte vill binda sig för några åtaganden så länge de inte vet vad de rika länderna är beredda att göra.

-Så är det. Alla pekar på varandra. Allting står och väger just nu, säger Carlgren.

Ett nytt möte inom MEF ska hållas i slutet av juni, och i juli möts G 8-länderna. Kanske klarnar läget lite då, men Carlgren är tveksam.

-Vi borde ha haft allt på bordet redan nu. Å andra sidan har jag hela tiden trott att det skulle bli precis så svårt som det nu är, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.