”Klimatforskarna vet vad de pratar om”

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av att många ifrågasätter klimatförändringen stämmer inte. Svenskarna har stort förtroende för klimatforskarna. Fyra av fem svenskar tror att forskarna har rätt.

Enligt den undersökning bland 1.000 svenskar som Sifo gjort på uppdrag av SVT Nyheter tycker ungefär hälften (49 procent) att klimathotet framställs på ett rättvisande sätt. Men hela 31 procent tror att hotet är värre än vad som forskarna säger.

– Jag tror det finns en klimatförändring med tanke på att det inte har börjat snöa ännu, säger Sara Chowdhury.

– Ja, jag tror på klimatforskarna, även om jag inte alltid har varit hundra procent övertygad, men det känns som det blir tydligare att de vet vad de pratar om, menar Anders Lannebo.

– Jag tror på en del av vad klimatforskarna säger. Men det är mycket som inte kommer ut till samhället och den vanliga människan. Jag tänker till exempel på utsläppen från kossorna, säger Fransisco Cortez.

Se tv-inslag ovan.

  • 14 procent anser att det överskattas. Mest skeptiska är män, särskilt de över 65 år där 25 procent anser att hotet överskattas.
  • 49 procent anser att det beskrivs rätt.
  • 31 procent anser att klimathotet underskattas. Mest oroade är unga kvinnor (15-29 år) där 45 procent anser att hotet underskattas.
  • Egenföretagare och arbetslösa är mest skeptiska, (20 respektive 23 procent).
  • En högre andel personer i norra Sverige anser att klimathotet underskattas, (41 procent).

Källa: Sifo/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat

Mer i ämnet