Klimathotet värre än väntat

Publicerad

Klimathotet är sannolikt värre än vad man hittills antagit. Den bedömningen gör svenska forskare som i en ny rapport uppdaterat de senaste vetenskapliga rönen.

Forskarna, som är verksamma vid SMHI och Chalmers, pekar bland annat på att havsnivåhöjningen kan bli större än den den beräkning som FN:s klimatpanel (IPCC) presenterade i sin senaste rapport 2007.

Då antog man att höjningen skulle bli 0,2-0,6 meter vid nästa sekelskifte, 2100. Men nu pekar allt fler studier på att det kanske inte stannar där. Snarare tycks det som om höjningen skulle kunna bli 0,5-1,5 meter – med svåra konsekvenser för många områden på jorden.

-Skillnaden mellan de tidigare och nya siffrorna handlar om hur man bedömer avsmältningen från landisarna i Antarktis och på Grönland, säger Markku Rummukainen, klimatforskare vid SMHI.

Försurningen värre
Även effekterna av havsförsurningen på de marina ekosystemen tros nu bli värre än vad som tidigare antagits, liksom uppvärmningens påverkan på den biologiska mångfalden.

-Specialiserade arter kan få det mycket svårt, säger Rummukainen.

Ett annat område där riskerna kan ha underskattats är Arktis. Det mesta tyder på att den nedåtgående trenden för havsisen är snabbare än väntat.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer