Klinik kräver rökstopp för operation

Uppdaterad
Publicerad

Ortopedkliniken på Norrlands universitetssjukhus inför rökstopp som krav för att få genomgå en operation för tillstånd som inte är livshotande.

Kravet gäller för planerade operatio- ner som t.ex. en knä- eller höftleds- operation. -Vi vill att patienterna inte ska röka under två månader före och efter operationen, säger verksam- hetschefen Olle Svensson.

Socialstyrelsen är tveksam till om sjukhuset har rätt att kräva absolut rökstopp. Enligt chefen för tillsyns- avdelningen, Johan Carlsson, finns det skäl att se över hur kravet hanteras.

-Syftet är nog vällovligt, men det får ju inte drabba enskilda individer på ett orimligt sätt, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Att rökning ökar risken för komplikationer, som infektioner och sämre läkningsförmåga, efter operativa ingrepp är välkänt. Välkänt är också att den som slutar att röka före operationen halverar sina risker jämfört med den som fortsätter, vilket leder till bland annat kortare vårdtider och minskad läkemedelsanvändning. Detta tar man nu fasta på vid ortopeden på Norrlands universitetssjukhus.

Inga ömmande fall

-I princip ska inga undantag beviljas, säger Olle Svensson, inte ens för dem som faktiskt inte klarar av att sluta röka.

Sjukhuset kommer att erbjuda patienterna professionell hjälp att fimpa, men inte ens med sådan kommer alla att lyckas. Beroendet av nikotin är mycket starkt.

Men den etiska principen att alla har rätt till vård, hur självförvållat tillståndet än må vara gäller fortfarande, säger Johan Carlson på tillsynsmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.