Knutson: Den stora frågan i höst

Uppdaterad
Publicerad

De rättsvårdande myndigheterna tillförs 700 miljoner kronor nästa år.

– Det här kommer bli den stora politiska frågan när man debatterar budgeten i höst, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator.

På måndagen presenterade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och partiets rättspolitiska talesperson Johan Pehrson att de rättsvårdande myndigheterna tillförs 700 miljoner kronor nästa år.

– De här 700 miljonerna låter ju mycket, men det är betydligt mindre än vad myndigheterna har begärt. Och slopandet av värnskatten kostar statskassan tio gånger så mycket som den här satsningen på rättsväsendet, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiska kommentator, och fortsätter:

– Det här kommer bli den stora politiska frågan när man debatterar budgeten i höst.

Liberalernas krav

Att det är liberalerna som berättar budgeten handlar om att i den rådande överenskommelsen så gäller att det parti som drivit frågan ska få presentera nyheten.

Mats Knutson påminner också att den här frågan handlar om mer än pengar.

– Det är också en fråga om lagstiftning, om man skärper straffen och vilka metoder polisen får använda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.