KO varnar för missvisande reapriser. Foto: TT

KO varnar: De vilseleder med sina reapriser

Publicerad

Konsumentombudsmannen, KO, varnar för tre företag som fejkar reapriser. De förbjuds att använda sitt missvisande sätt att redovisa ordinarie- och reapriser.

KO anser att flera företag vilseleder konsumenterna genom att ange ett alltför högt normalpris för att sedan presentera det egentliga priset på varan som att det var ett reapris. De överstrukna priserna har ofta aldrig använts, eller bara använts några få dagar.

– Vi anser att företagen sviker konsumenterna genom att låtsas ha rea och sänkta priser. Det blir också en osund konkurrens som missgynnar företag som sköter sig och följer reglerna, säger processrådet Pär Magnusson i ett pressmeddelande.

Företagen som vilseleder

De tre företagen som KO nu förbjuder att använda missvisande ordinariepriser är Sportamore, Intersport och Ur & Penn. Sportamore och Ur & Penn förbjuds även att använda rea på ett vilseledande sätt.

Företagen får alltså inte påstå att priset är lägre när varorna inte är prissänkta. Ur & Penn förbjuds även att använda ordet rea om inte försäljningen pågår under en begränsad tid.

Risk för böter

KO förbjuder även Sportamore att använda sig av vissa uttryck i sin marknadsförening om företagets priser inte faktiskt är väsentligt lägre än ordinarie priser. De får inte längre använda: ”Sommarens måsten till 30% off”, ”Sommarshoppning -30%”, ”Sommarrea” eller andra uttryck med motsvarande innebörd.

Om företagen nu bryter mot förbudet så riskerar de att åläggas med böter upp till två miljoner kronor.

SVT Nyheter har inte lyckats nå Sportamore, Intersport eller Ur & Penn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer