Jan Björklund med kolbit. Foto: SVT

Kol eldade på energidebatten

Uppdaterad
Publicerad

När partiledarna debatterade energi och klimat var det Jan Björklunds (FP) tur att hålla upp den berömda kolbiten som annars varit Gustav Fridolins (MP) symbol i energidebatter.

Det var när Björklund skulle förklara varför han tycker det är dåligt att två kärnkraftreaktorer kan komma att stängas i förtid som kolbiten kom fram.

– En gammal tv-kändis, kallade han kolbiten (som i Gustav Fridolins version till och med har en egen Facebook–sida).

Agenda

Koldioxidutläppen kommer att öka eftersom kolkraft, oljekraft och gaskraft blir alternativen till kärnkraften, hävdade Björklund och tillade:

– Jag hörde energiminister Ibrahim Baylan säga att vi ska förlänga livstiden på gamla oljekraftverk. Allvarligt talat, vad är det för energipolitik?

Lööf välkomnar beskedet

Annie Lööf (C) välkomnar däremot beskedet från Vattenfall att två Ringhalsreaktorer kan stängas tidigare än planerat.

– Men jag är bekymrad över att Miljöpartiet och Socialdemokraterna gått fram med höjd skatt på kärnkraft och skatt på förnybart, innan energikommissionen har fått börja arbeta, sade hon.

Stefan Löfven (S) förklarade att energiskatterna behövs för att ”investera i vårt land”.

”Förr var vi överens”

Anna Kinberg Batra (M) sade att hon och Stefan Löfven förr var överens om att kärnkraften behövdes.

– Den står för nästan halva elen. Men nu stängs Ringhalsreaktorerna utan att ni genomför det som riksdagens beslut från 2010 möjliggör: att byta till effektivare reaktorer, sade hon.

Jakob Forssmed (KD) sade att Stefan Löfvens inlägg var helt obegripligt.

– Du pratar om att två kärnkraftreaktorer ska lägga ned och pratar om att det är bra för Sverige, sade han.

Jimmie Åkesson (SD) fick frågan om varför hans parti vill bygga ut kärnkraften.

– Svensk industri och svenska jobb är helt beroende av billig el. Fortsätter man så här blir det ett allvarligt slag mot svensk basindustri, sade Åkesson.

Sjöstedt: Åkesson teknikfientlig

Han blev bemött av Jonas Sjöstedt (V) som sade till Åkesson att ”jag tycker du är lite utvecklingspessimistisk och teknikfientlig”.

– I dag är det billigare att bygga förnybart – sol, el – än att bygga ny kärnkraft, sade Sjöstedt.

Åsa Romson (MP) sade att hon gärna tagit åt sig äran av att stänga så många kärnkraftreaktorer som möjligt.

– Det var därför vårt parti bildades. Men verkligheten kommer ifatt Sverige. Utanför Sverige är debatten inriktad på det som händer, förnybart blir mer och mer konkurrenskraftigt. Det är konstigt att Jimmie Åkesson ska dra med sig Jan Björklund ner i det moraset. Vi har de bästa förutsättningarna i Europa att bygga ett helt förnybart energisystem, menade Romson.

Sjöstedt till Romson: Du har ansvaret

Hon fick i sin tur ta emot skarp kritik från Jonas Sjöstedt (V) när Vattenfalls tyska brunkol kom på tal. Sjöstedt (V) sade att om regeringen låter Vattenfall sälja den och någon annan i stället gräver upp och eldar upp kolet ”då spelar det nästan ingen roll vad ni gör på klimatområdet. Då har ni valt kolet”.

– Det är 24 gånger Sveriges årliga utsläpp som står på spel, sade han. Sedan vände han sig direkt till Åsa Romson:

– Det här är det viktigaste klimatbeslutet i ditt liv. Du sitter i regeringen och du har ansvaret för det här avgörande klimatbeslutet. Varför är det inte bättre att Vattenfall slutar bryta nya kolgruvor, satsar på förnybar energi och sedan avvecklar kolet till 2030 i Tyskland? sade Sjöstedt.

Jan Björklund (FP) sade att det intressanta är att Tyskland bygger ut kolkraften därför att man bestämt sig för att avveckla kärnkraften.

– Det är precis den politiken som ni nu slår in på i Sverige, sade Björklund.

Stefan Löfven fick också frågan av Anna Hedenmo om väljarna blivit lurade eftersom han lovat i valrörelsen att inte höja bensinskatten.

– Vi sade att bensinen var så dyr så det var inte aktuellt. Bensinpriset har sjunkit rejält. Även med den skatt vi föreslår kommer bensinpriset att vara lägre än på flera år, sade Löfven men Annie Lööf höll inte med:

Lööf: Mörkröd i stället för grön

– Sist jag tittade låg priset på drygt 14 kronor litern och det är inte så lite om man färdas många mil till jobbet i glesbygd. Det är jätteviktigt med grön skatteväxling. Men den här regeringen har målat om sin politik från grön skatteväxling till mörkröd skattehöjning, sade Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet