Kommunen chockhöjer Dicks hyra

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet pågår konflikter mellan boende och kommunpolitiker angående höjningar av tomträttshyror. Dick Carlsson på Sandhamn drabbas hårt när Värmdö kommun marknadsanpassar hans hyra nästa år.

Han har fått besked om att årshyran höjs från cirka 5.000 till 58.000 kronor.

Sommartid trängs tusentals semesterfirare på Sandhamn. Resten av året finns här ett hundratal bofasta. Dick Carlsson driver en grävmaskinsfirma och har bott på Sandhamn i över 20 år.

-Höst, vinter och vår är det mysigt. Här finns inga avgaser, inga bilar, inga poliser. Det finns ingen stress härute. Sommaren är pesten, då går det inte att ta sig fram nere i byn.

”Jag har inte råd”

Dick har byggt sitt hus själv. Marken är en tomträtt som han hyr av Värmdö kommun. I tjugo års tid har han betalat 5.600 kr i årshyra.

Nu har han fått besked från Värmdö kommun om att hyran ska marknadsanpassas och kommer att höjas till 58.600 kronor per år från och med nästa sommar.

-Jag kommer inte att ha råd helt enkelt. Jag måste dra in på allt. Gå i lumpkläder. Det går inte för min del. Jag är ensamstående, ensamförsörjare.

Varför är det viktigt för dig att bo kvar här?

-Jag har mitt levebröd här, jag har ett hus som jag har kämpat med och byggt och fått hjälp med. Jag är 58 år och har sju år kvar till pension. Jag vet inte var jag ska ta vägen annars.

Förslag att friköpa för 2,5 miljoner

Kommunen planerar nu att ge Dick Carlsson och ytterligare ett par tomträttshavare på Sandhamn ett annat alternativ – att få friköpa sina tomter.

Miljöpartiet föreslår att prislappen för Dicks tomt ska vara densamma som taxeringsvärdet – cirka 2,5 miljoner kronor.

-Det är jättemycket pengar och låna. Det vet jag inte om jag får ens en gång. Det känns väldigt oroligt. Och jag vill bo kvar, men det verkar som om kommunen inte vill ha några bofasta i skärgården längre, säger Dicks Carlssons granne Inger Nordvall.

”Som i ett skruvstäd”

-Det här är en helt omöjlig situation. Höjningen av hyran, som de inte klarar och ett föreslaget friköpspris som de inte heller klarar. Dick och Inger är fast som i ett skruvstäd – kommunen skruvar från två håll. Det är en bedrövlig situation, säger Lena Södersten, förbundsjurist hos Villaägarna.

Sofia Frisén

sofia.frisen@svt.se

Fakta tomträtter

Tomträtt är en på obestämd tid upplåten nyttjanderätt i fast egendom. För den betalar

tomträttshavaren en årlig avgäld, en slags tomthyra. Tomträtt infördes i början av 1900-talet för att göra det möjligt för fler att förverkliga drömmen om ett eget hem.

Det är oftast kommunerna som upplåter tomträtt, men det förekommer också att staten och kyrkan upplåter tomträtt. Det finns även privata fastighetsägare som äger tomträttsmark.

Det har skett en kraftig minskning av antalet tomträtter, nästan en halvering på 10 år. Nu finns det ca 52.200 tomträtter kvar i 58 kommuner. Minskningen beror på friköp och på att det i princip inte upplåts några nya tomträtter.

Det finns inga enhetliga regler när det gäller prissättningen för hyra av tomträtt eller friköp av tomträtt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.